Uhićeni otac i sin: u kući izrađivali barut i njime rušili stabla

Objavljeno, 25. srpnja 2023. Crna kronika
# Foto: YOUTUBE screenshot / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom i 73-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela nedopuštene izrade baruta i dovođenja u opasnost života i imovine.

“Sumnja se da je 35-godišnjak prije otprilike dvije godine putem javno dostupnih izvora prikupio saznanja na koji način stvarati barut s ciljem samovoljne proizvodnje eksplozivnih tvari, odnosno baruta i njihovih sastavnih dijelova, i to na kućnoj adresi na području Vrbovca.

U tom naumu pomogao mu je i drugoosumnjičeni 73-godišnjak, iako niti jedan od njih nije za tu djelatnost imao odobrenje nadležnog tijela. Potom su, sumnja se, taj barut koristili sve do 23. srpnja ove godine.

U šumi na području Vrbovca, nakon što bi stabla pilili i rušili motornom pilom, u trupce su zabijali željeznu kapsulu s barutom i fitiljem, a što su sve izradili na kućnoj adresi, da bi potom kapsulu lancem omotali oko trupaca stabala i zapalili fitilj koji je tijekom aktivacije uzrokovao pucanje trupaca.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici predali su osumnjičene muškarce pritvorskom nadzorniku te protiv njih podnijeli kaznenu prijavu”, otkrili su iz zagrebačke policije danas.

Otac i sin barut su izradili uz pomoć uputa na Youtube kanalu. Osnovni sastojci baruta su, inače, sumpor, drveni ugljen i kalijev nitrat koji se samelju u prah te miješaju u određenom omjeru.


Tagovi: BARUT BARUTANA IZRAđIVALI STABLA VRBOVEC

NEDAVNO OBJAVLJENO