Uhićen lugar Hrvatskih šuma! Poznaniku sređivao drva iz šume za 20.400 kn mita

Objavljeno, 10. lipnja 2022. Crna kronika
# Foto: POLICIJA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU međimurske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojca zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela mita, zlouporabe položaja i krivotvorenja isprave.

“Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od travnja 2021. do 25. veljače ove godine u Čakovcu, lugar (40) u Hrvatskim šumama, Šumarija Čakovec, pristao na traženje 40-godišnjaka da mu za naknadu od 100 kuna po metru kubičnom omogući samoizradu ogrjevne mase bez plaćanja propisane naknade i u količinama većim od dopuštenih, iako je znao da će ogrjevnu masu dalje prodavati.

Omogućavao mu je da sa šumskog područja pod upravljanjem Šumarije Čakovec na kojoj je obavljao poslove lugara, poruši, pripremi i odveze drvnu masu za ogrjev, bez da je istu prethodno doznačio, izmjerio, kategorizirao, unio u knjigu primanja i naplatio.

Kako bi prikrio protupravno prisvajanje drvne mase, izrađivao je potrebnu dokumentaciju, ali na znatno manju količinu od stvarne količine koju je on platio i odvezao, te dokumentaciju u kojoj je kao vozača navodio drugookrivljenoga, a kao kupca osobu od njegovog povjerenja.

Osim toga, drugookrivljeni je prilikom policijske kontrole vozila kojim je prevozio drvnu masu, policijskim službenicima predavao na uvid tu dokumentaciju kako bi prikrio protupravno prisvajanje drvne mase i neistinito prikazao njeno zakonito porijeklo, nakon čega ju je prodavao po cijeni od najmanje 320 kuna po prostornom metru.

Na opisani način lugar mu je pribavio nepripadnu korist od najmanje 94.656 kuna, pri čemu je Hrvatske šume oštetio za najmanje 36.975 kuna, za što je od njega na ime dogovorene nagrade primio najmanje 20.400 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika”, navodi se u petak u priopćenju USKOK-a.


Tagovi: čAKOVEC DRVA HRVATSKE šUME LUGAR UHIćEN USKOK

NEDAVNO OBJAVLJENO