DVAPUT OSUĐIVAN ZA PRONEVJERE

Uglednog poduzetnika prevario za 10.000 litara vina pa otišao živjeti u Irsku

Objavljeno, 17. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: VINARIJA ŠAFRAN
AUTOR
Redakcijski tekst

Damir Antolić (50) optužen je da je uglednog hrvatskog poduzetnika Stjepana Šafrana i njegova zeta Josipa Tržeca prevario za gotovo 300.000 kuna jer je od njih uzeo oko 10.000 litara vina koje nikad nije platio.

Antolić je kao direktor tvrtke COL-AS sa suvlasnikom Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma Josipom Tržecom potpisao ugovor o poslovnoj suradnji te mu je u srpnju 2017. isporučeno vino u vrijednosti 293.500 kuna. On se obvezao da će robu platiti u roku od 45 dana te im je predao zadužnice u vrijednosti 300.000 kuna.

No, žiroračun Antolićeve tvrtke samo par mjeseci poslije, u listopadu iste godine, trajno je blokiran zbog velikih dugova. Vinarija Šafran pokušala je naplatiti zadužnice, ali od FINA-e dobili su potvrdu da su tek 14. po redu za naplatu i da prije toga postoje nepodmirene obveze od čak 1,5 milijuna kuna.

Tržec je tijekom istrage objasnio kako je Antolića prvi put sreo na jednom sajmu vinarstva u proljeće 2017. godine, kad mu se obratio s prijedlogom da kupi veće količine vina koje će plasirati dalje u Dalmaciju za turističku sezonu. Dogovorena je odgoda plaćanja od 45 dana uz maksimalan rabat od 20 posto uz izdavanje zadužnica kao osiguranja plaćanja.

Tijekom rujna 2017. Antolić je Vinariji Šafran platio samo 15.000 kuna, nakon čega se više nije javljao. Poslije se ispostavilo da je direktor propale tvrtke COL-AS prije toga već dvaput pravomoćno osuđivan za pronevjere. Oba puta na uvjetne zatvorske kazne.

Damir Antolić trenutačno živi u Irskoj, a tijekom istrage branio se šutnjom.


Tagovi: OPTUZNICA PREVARANT STJEPAN šAFRAN VINARIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO