VLAGA SPRJEČAVA ŠIRENJE VIRUSA

Ugledni znanstvenik upozorio: Hitno ovo napravite u kućama i stanovima

Objavljeno, 24. ožujka 2020. Zdravlje
# Foto: GRAD ZAGREB / ILUSTRACIJA / Dezinfekcija tramvaja u Zagrebu
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati hrvatski znanstvenik i molekularni biolog dr. Gordan Lauc ukazao je na ugledni znanstveni časopis koji je i službeno otkrio nove spoznaje o koronavirusu.

Lauc, naime, poziva sve građane, ali i odgovorne u bolnicama i drugim javnim objektima da prostore obvezno vlaže što je moguće više. Vlaga, naime, značajno smanjuje prenošenje koronavirusa.

“Koliko pišem o ovome već i moji prijatelji misle da sam prolupao. No nisam prolupao, u pravu sam, a nitko odgovoran me ne doživljava… Ono što vičem tjedima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu. U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa.

Nakon objave u ovakvom časopisu to se smatra znanstvenom istinom. Bilo koja odgovorna osoba koja ne osigura barem 40% vlage u bolnicama, uredima i sl. bit će kriva za brojne nepotrebne zaraze i posljedično smrti. Ravnatelji, direktori, ne želite imati tuđe živote na svojoj savjesti.

Mediji, molim vas da ovo prenesete i prisilite odgovorne da ovlaživanje zraka uvedu u službene smjernice. Premijeru Plenkoviću i ministre Beroš, predsjedavate Europskom Unijom u kritičnom trenutku. Molim vas, upozorite svoje kolege da na vrlo jednostavan način transmisiju COVID-19 mogu značajno smanjiti. Možda čak prepoloviti.

Ovo više nije jedan ludi znanstvenik koji trkelja po medijima. Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i ne postupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice.

Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako. Imate sve u filmiću koji sam snimio pred više od dva tjedna’, napisao je Lauc i stavio link na stranicu koja opisuje kako to učiniti.


Tagovi: DR GORDAN LAUC KORONAVIRUS VIRUS VLAGA

NEDAVNO OBJAVLJENO