Ugledni pravnik i bivši zastupnik: Milanović ne mora dati ostavku

Objavljeno, 16. ožujka 2024. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Zoran Milanović
AUTOR
Mladen Godek
suradnik portala

Jučerašnji dan, 15. ožujka, nemalo je iznenadio (ne samo političku) javnost ove zemlje. Dvije neočekivane odluke predsjednika republike Zorana Milanovića, a obje objavljene istog dana u razmaku od nekoliko sati.

Prvo je odlučio da će se  izbori za Sabor RH  održati 17. travnja. Svi smo naučeni da su se mnogobrojni izbori redovno održavali u nedjelju, a 17. travanj pada u srijedu. Počele su rasprave pogoduje li ta odluka više vladajućima ili pak oporbi.

Međutim, morali su se brzo suglasiti da je ta odluka legalna i legitimna, i spada u okrug ovlasti Predsjednika države. Ali, nakon nekoliko sati uslijedila je prava bomba.

Zoran Milanović objavljuje da će se kandidirati na izborima za Sabor, na listi koalicije 11 stranaka u prvoj izbornoj jedinici u Zagrebu, i to kao nestranački kandidat na prvom mjestu liste. Kad je minuo prvi šok, iskristalizirala su se dva pitanja.

Prvo, da li kao predsjednik republike uopće ima pravo ovakve kandidature, a drugo, mora li u tom slučaju prethodno dati ostavku na položaj predsjednika države? Da odmah odgovorim na oba: Ima pravo kandidature i ne mora prethodno dati ostavku.

Članak 45. Ustava RH govori o biračkom pravu i normira da svi punoljetni građani Hrvatske imaju opće i jednako biračko pravo. Ova ustavna odredba zapravo sadržava temeljno demokratsko pravo; da svatko može birati i biti biran.

Ovo je odredba o aktivnom (birati) i pasivnom (biti biran) pravu glasa. A naglasak je da ovo imaju SVI! Neodrživa je teza da je to uskraćeno samo presjedniku države. On jedini ima samo polovično pravo glasa.

Nadalje, prethodno nije trebao dati ostavku. Ostaje predsjednik republike i normalno obnaša svoju funkciju. A ako bude izabran, onda se situacija temeljno mijenja. On je izabran za saborskog zastupnika.

Zoran Milanović je, dakle, ovog trena samo kandidat i ništa drugo. I to se ne suprotstavlja niti jednom zakonskom propisu ove države.

Teoretski može ući u Vladu ili biti čak i premijer, ali ako bilo što od toga prihvati, on mora dati ostavku na položaj predsjednika Hrvatske. I to je regulirano Ustavom, članak 96. Ovo je pravničko tumačenje.

Postoji i ono političko: stavlja li se ovim potezom predsjednik na stranu oporbe. Naravno da je to točno. Istovremeno to znači protivljenje nastavku vladavine HDZ-a.

Ali, ovo ne predstavlja baš nikakvu novost. Naime, Zoran Milanović je kroz cijeli mandat bio najoštriji protivnik načina vladavine HDZ-a i najveći kritičar Andreja Plenkovića. Ovo sad? Ništa novo!

Istina je i da se predsjednik republike mora brinuti za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti. Upravo je Milanovićeva kandidatura na tom tragu jer je stabilnost državne vlasti ozbiljno ugrožena sistemskom i razarajućom korupcijom, instaliranjem Turudića, sukobom s europskim tužiteljima.

Svjedoci smo stalnog sukoba Milanović – Plenković. Bilo je tu i međusobno niskih udaraca. Onih ispod pojasa, kako bi to ocjenjivali u boksu. A sad predstoji demokratski okršaj između njih.

Pa neka birači daju svoj sud. Između ostalog, to je i pošteno. Osobno mislim i korisno za našu državu.

O AUTORU
Mladen Godek bio je drugi liberalni gradonačelnik Koprivnice. Nakon izbora 1997. godine na toj je funkciji naslijedio prethodnika, također člana HSLS-a Vinka Špička. Godek je osoba bogate javne i političke karijere. Bio je općinski sudac, odvjetnik, gradonačelnik, saborski zastupnik, član najviših tijela Hrvatskog helsinškog odbora. Karijeru su mu obilježile oratorske bravure i beskompromisna borba za slobodu i ljudska prava.


Tagovi: MLADEN GODEK ZORAN MILANOVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO