OD JESENI ZA UČENIKE SVE BESPLATNO

Udžbenike nabavlja država, a radne bilježnice gradovi. Oni nemaju pojma

Objavljeno, 22. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Osnovna škola Đure Estera u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

“Udžbenici će vam biti besplatni. Njih osigurava država, a radne bilježnice platit će grad”, razveselili su se ovih dana roditelji koji su došli upisati svoje prvašiće u koprivničke osnovne škole. Istinabog, u gradskoj upravi još nemaju nikakve konkretne naputke vezane uz tu veliku novost, ali iz Ministarstva obrazovanja školama su priopćili da tako moraju komunicirati.

Besplatni udžbenici za sve razrede osnovnih škola ubačeni su potkraj prošle godine u provedbene dokumente na zahtjev Bandićeva kluba zastupnika koji je to ultimativno tražio prijeteći da inače u Saboru neće poduprijeti državni proračun za ovu godinu. Na koncu se nije išlo u rebalans proračuna, već samo u zakonski amandman kojim se predviđa da nabavku udžbenika za sve osnovne škole podmiruje država iz proračuna.

Riječ je o trošku teškom više od 300 milijuna kuna, a tu stavku trebat će do kraja ljetnog zasjedanja Sabora svakako rebalansom ubaciti negdje u proračun. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak s ravnateljima škola već naveliko komunicira o besplatnim udžbenicima i radnim bilježnicama koje bi trebale podmiriti jedinice lokalne uprave, odnosno osnivači osnovnih škola. No, to ne mogu narediti, već im je samo “preporučeno da nabave radne bilježnice, vježbenice i opremu (likovne mape, kutije za tehnički i dr.)”.

Gradovi još nemaju nikakvih informacija o tome – sukus je naših današnjih upita gradskim upravama o tome što znaju o besplatnim školskim udžbenicima i njihovoj obvezi da nabave radne bilježnice. Neki od njih, poput Koprivnice, ove godine u proračunu imaju osiguranih gotovo pola milijuna kuna za subvencioniranje nabave udžbenika i ta se stavka nije mijenjala. Slično je i s Križevcima, koji od lani u cijelosti pokrivaju troškove nabave udžbenika za učenike osnovnih škola, te Đurđevcu koji također dijelom subvencionira nabavu, osim za prvašiće koji knjige dobivaju besplatno.

Novost je i to da se od iduće školske godine u svim prvim razredima osnovnih škola radi prema novom kurikulu, odnosno novom programu, kao i u petim razredima. Novi kurikul od jeseni se provodi i u srednjim školama gimnazijskog programa u prvim razredima, a u strukovnim četverogodišnjim školama novi su svi kurikuli koji vode prema obveznoj državnoj maturi, a to su hrvatski, matematika i strani jezik.


Tagovi: BESPLATNO SKOLE UDZBENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO