KUPILI VRIJEDNU NEKRETNINU

Udruga Latice i Poba u projektu za pomoć osobama s teškoćama

Objavljeno, 28. travnja 2021. Vijesti
# Foto: Članovi Udruge Latice s predstavnicima Podravske banke u prostorima bivšeg restorana Klas
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ iz Koprivnice nakon 54 godine od osnutka uz financiranje Podravske banke napokon je u vlastitom prostoru.

Kroz svoju povijest Udruga zajedno sa svojim korisnicima prolazila je nekoliko uspješnih faza transformacije. Najveći zaokret u radu započeo je 2015. godine. Od tada udruga svakodnevno proširuje aktivnosti i vizionarski kreće u širenje svojih kapaciteta i unaprjeđenja usluga.

Iste godine Udruga počinje svakodnevno pružati usluge korisnicima starijim od 21 godine te se prvi puta uvode programi za djecu s teškoćama u razvoju. Današnji broj članova je 189, od toga 86 korisnika koji direktno koriste usluge i uključeni su u projektne aktivnosti.

Prošle godine u Udrugu je upisano novih 19 članova što ukazuje na prepoznatljivost i kvalitetu usluga kojih je udruga pružatelj, a taj rast je kontinuirano u porastu iz godine u godinu.

Udruga zapošljava 13 djelatnika ( bacc. occup .therap, 2 fizioterapeuta, apsolventicu psihologije, administratora, magistru povijesti, inženjera poljoprivrede, kuharicu ), dvije zaposlenice su trenutno na rodiljinom dopustu, a Udruga je ujedno i pružatelj usluge osobne asistencije za sedmero korisnika.

Udruzi je 2019. godine izdano rješenje od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o pružanju socijalnih usluga individualne i grupne psihosocijalne podrške što je i ujedno prva
socijalna usluga za koju je udruzi izdano rješenje nadležnog tijela.

Na žalost, zbrinjavanje osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj nakon 21. godine nije sustavno riješeno te osobe s intelektualnim teškoćama ostaju u svojim obiteljima.

Ono što je zabrinjavajuće da većina tih osoba nakon smrti svojih roditelja završava u domovima za starije i nemoćne ili u udomiteljskim obiteljima bez obzira na njihovu dob, zdravstveno stanje i ostale poteškoće.

Roditelji i skrbnici suočeni s problematikom sustava prepoznaju, podržavaju kvalitetu i rad udruge te odlučuju na prijedlog vodstva Udruge da se ide u kupnju primjerenog prostora.

Nakon dužeg traženja odgovarajuće nekretnine odlučuje se za kupnju objekta u Koprivnici, nekadašnji restoran Klas. Nekretnina je veličine 420 m2 na površini 2189 m2 (parkiralište, dvorište, vrt i voćnjak).

Upravo zahvaljujući roditeljima (njih 50-ak), našu viziju izložili smo Podravskoj banci koja je prepoznala problematiku sustava i kvalitetu rada Udruge te odlučila financirati kupnju nekretnine.

Podravska banka odobrila je kredit na 9 godina, a roditelji će mjesečnim participacijama osigurati sredstva za anuitet banci. Na taj način roditelji su ti koji su kupili i osigurali vlastiti prostor za svoju djecu.

Projekt Kampus je i dalje opcija za širenje socijalnih usluga uz veliku podršku Grada Koprivnice. Prostor dobiven od Grada u fazi je čekanja odluke i potpisivanje ugovora za adaptaciju – EU projekt: „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici”

Naša vizija je upravo jedinstvo i snaga roditelja koji su odlučili uzeti sudbinu svoje djece u vlastite ruke te se pobrinuli da njihova djeca imaju pravo na dostojanstven život, oni zaslužuju i više.

Podravska banka prepoznaje projekte koji osim pozitivnog rezultata za cilj imaju mjerljiv društven utjecaj. Prije svega to su projekti u lokalnoj zajednici koji se odnose na obrazovanje, zaštitu zdravlja i socijalnu skrb.

Udruga Latice i Podravska banka


Tagovi: KLAS KREDIT OSOBE S TEšKOćAMA PODRAVSKA BANKA PROSTOR UDRUGA LATICE

NEDAVNO OBJAVLJENO