PORAZNO MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE

Učenici u Hrvatskoj najmanje vole školu i jedu najmanje povrća

Objavljeno, 22. svibnja 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Učenici u Hrvatskoj najmanje vole školu, konzumiraju najmanje povrća, imaju prekomjernu tjelesnu težinu te češće piju i puše od svojih europskih vršnjaka.

Rezultat je to opsežnog istraživanja pod kapom Svjetske zdravstvene organizacije koje je provedeno u 45 zemalja Europe i Sjeverne Amerike na uzorku od 227.000 učenika u dobi od 11, 13 i 15 godina.

U Hrvatskoj je anketirano ukupno oko 5200 učenika na reprezentativnom uzorku djece petih i sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole.

“Zbog duge međunarodne tradicije, ovo istraživanje je temeljni izvor podataka za međunarodna i nacionalna tijela i institucije o zdravlju i dobrobiti mladih“, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji je sudjelovao u istraživanju.

ČESTO PIJANI

Na pitanje što misle o školi, učenici su mogli izabrati odgovor od
„jako je volim“ do „uopće je ne volim“. Zabrinjavajući je podatak kako je kod učenika u dobi od 13 godina (sedmi razred) Hrvatska na posljednjem mjestu s najnižim udjelom onih koji su odgovorili kako jako vole školu.

Hrvatski učenici su najgori na ljestvici prvih razreda srednjih škola s najmanjom dnevnom konzumacijom povrća. Također, važno je naglasiti kako je Hrvatska osma zemlja po redu kod učenika u dobi od 13 godina koji imaju prekomjernu tjelesnu masu.

Hrvatska što se tiče pušenja cigareta u posljednjih 30 dana je na iznimno visokom četvrtom mjestu kod učenika u dobi od 15 godina, dakle srednjoškolaca.

Učenici u sve tri dobne skupine su trinaesti ili četrnaesti po odgovorima kako su bili pijani dva ili više puta u životu, a učenici u dobi od 15 godina su dvanaesti po odgovorima kako su bili pijani u posljednjih 30 dana, navodi se u izvještaju koji je objavio HZJZ.


Tagovi: ISTRAžIVANJE POVRćE UčENICI VOLE šKOLU

NEDAVNO OBJAVLJENO