HOĆE LI SE OSNIVAČI ŠKOLA USKLADITI

Učenici osnovne škole na praznike već u listopadu, za srednje se još ne zna

Objavljeno, 03. lipnja 2019. Naše priče
# Foto: Grad Koprivnica
AUTOR
Robert Mihaljević

Još nije poznato hoće li škole s područja Koprivničko-križevačke županije od jeseni koristiti isti raspored školskih praznika ili će svaki osnivač imati svoj model. Gradovi su vlasnici osnovnih škola, a županija srednjih i osnovnih po selima.

Ministarstvo je predložilo četiri modela korištenja praznika, a osnivačima je ostavljeno na volju koji će izabrati. To bi pak moglo dovesti do kaosa. Moguće je, primjerice, da srednje škole u Koprivnici praznike koriste po jednom, a osnovne po drugom modelu. Roditeljima djece to bi moglo stvoriti probleme, a još je kompliciranija situacija u slučaju nastavnika koji istodobno rade u gradskim i seoskim osnovnim školama.

Uveden i jesenski odmor

Kako nam je potvrdila gradska pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, Koprivnica kao osnivač osnovnih škola odlučila se za četvrti model. To znači da će novouvedeni jesenski odmor biti od 30. listopada do 3. studenoga, prvi dio zimskog odmora od 23. prosinca do 6 siječnja, drugi dio od 24. veljače do 1. ožujka, a proljetni odmor od 9. do 13. travnja.

– Škole su se nakon promišljanja i sastanaka s nastavničkim i roditeljskim vijećem odlučile upravo za četvrti model i mi ćemo poštovati njihovu odluku – kaže nam Ana Mlinarić.

Odluku o modelu korištenja školskih praznika uskoro bi trebala donijeti i Županija u čijoj su mjerodavnosti sve srednje škole i seoske osnovne škole. O tome su već razgovarali sa školskim ravnateljima. Dožupan Ratimir Ljubić naglasio je kako će svakako pokušati na području cijele županije uspostaviti jedinstven model školskih praznika za iduću godinu.

Školska godina počinje 9. rujna, a završava 17. lipnja iduće godine, a novost je jesenski, proljetni i zimski odmor. Prvi model školama omogućava da ne koriste jesenski odmor od 28. listopada do 3. studenoga, pa bi na zimskim praznicima provele tri tjedna – od petka, 20. prosinca, do ponedjeljka, 13. siječnja. Proljetni odmor pak počeo bi iza Uskrsa, 12. travnja, i trajao bi do 20. travnja.

Ministrica mora presjeći

Drugi model predviđa korištenje jesenskih praznika od 28. listopada do 4. studenoga, ali u tom slučaju zimski odmor bi trajao samo dva tjedna, od 20. prosinca do 7. siječnja. Proljetni praznici bi se koristili iza Uskrsa i trajali bi tjedan dana. Treći model donosi tri tjedna zimskog odmora i pauza od samo dva dana prije Uskrsa. Na koncu, četvrti model je onaj za koji su se odlučile koprivničke osnovne škole.

Što će se dogoditi ako se osnivači na određenom području ne uspiju usuglasiti? U ovom času to je teško predvidjeti.

“Pa, odluku bi tada trebala donijeti ministrica obrazovanja, ali netko će njome uvijek biti nezadovoljan. Ne znam čemu sve ovo, Ministarstvo je samo trebalo propisati neki univerzalan raspored školskih praznika. Ovako bi moglo biti nepotrebnih problema”, kaže jedan školski ravnatelj iz Podravine.


Tagovi: MINISTRICA SKOLSKI PRAZNICI UčENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO