DOSUĐENA JOJ JE ODŠTETA

Učenica (15) na satu tjelesnog odgoja teško ozlijedila kralježnicu

Objavljeno, 14. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Učenica (15) teško je ozlijedila kralježnicu na satu tjelesnog odgoja u sportskoj dvorani izvodeći stoj na rukama s padom u kolut.

Nesretna učenica prvog razreda pala je na parket te je zadobila prijelom prvoga kralješka u donjem dijelu leđa.

Nakon liječenja, kod nje su “zaostale trajne posljedice s posljedičnim umanjenjem opsega pokreta lumbalnog dijela kralježnice u lakom stupnju s posljedičnim kroničnim LS sindromom”, ocijenio je sudsko-medicinski vještak.

Ozljeda se dogodila u prosincu 2014. godine u Tehničkoj školi u Bjelovaru, a Općinski sud u petak je presudio kako škola učenici, danas 20-godišnjoj djevojci, mora platiti 26.550 kuna odštete i 10.400 kuna parničnih troškova.

Tog dana učenici su na tjelesnom izvodili vježbu stoj na rukama s padom u kolut. No, učenica je u jednom času izgubila ravnotežu i pala sa strane na dio gdje nije bilo strunjače, zadobivši teške tjelesne povrede.

GIMNASTIČKE VJEŽBE

Bjelovarska škola odbija bilo kakvu odgovornost za tu nezgodu tvrdeći kako je učenica bila u prvoj skupini i prilikom izvođenja vježbe pomagala su im čak dva asistenta pridržavajući im noge.

Učenica je, kažu, sama kriva jer je pokušala bez asistencije izvesti gimnastičku vježbu, pa je pala i teško se ozlijedila. No, sud je odbio njihove argumente kao neosnovane.

“Učenica je u vrijeme tog događaja bila maloljetna osoba, pa odgovornost snosi škola. Tijekom obavljanja nastave kao predstavnik škole i odgovorna osoba smatra se profesor koji održava nastavu.

Nije se radilo o sjedećem načinu provođenja nastave, već su učenici u sportskoj dvorani izvodili složenije gimnastičke vježbe, dužnost je profesora kao odgovorne osobe održavati red i nadzor nad učenicima kako bi vježbe bile pravilno i sigurno izvedene”, zaključila je sutkinja Gordana Malvić.

Učenica je danas 20-godišnja djevojka i ostat će joj trajne posljedice teške ozljede. Riječ je o povremenoj kroničnoj boli, ali i slabijoj pokretljivosti kralježnice.


Tagovi: BJELOVAR KRALJEžNICA ODSTETA OZLJEDA TJELESNI UčENICA

NEDAVNO OBJAVLJENO