NERAVNOMJERAN RAZVOJ DRŽAVE

U Zagrebu se lani prodalo više novih stanova nego u ostatku Hrvatske

Objavljeno, 12. ožujka 2020. Financijer
# Foto: Zdravko Mihevc / Ilustracija / Trg kralja Tomislava u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijene novih stanova lani su na području Zagreba iznosile u prosjeku 1711 eura po četvornom metru i bile su otprilike na istoj razini kao i godinu ranije.

Zato je prosječna cijena novih prodanih stanova u ostatku Hrvatske lani skočila za čak 14 posto i iznosila je 1560 eura po kvadratu, objavio je Državni zavod za statistiku.

No, druga je stvar iz analize o tržištu novih stanova u Hrvatskoj posebno interesantna. Na području Zagreba, naime, lani je prodano 1886 novih stanova, a u svim drugim krajevima Hrvatske tek 1572 stana.

To ukazuje na golemu razliku u regionalnoj razvijenosti i perspektivama Zagreba i ostatka Hrvatske koja je danas, pokazuje i taj podatak, tragično centralizirana zemlja.

POS osjetno povoljniji

Kupci su tih 1886 novih stanova u Zagrebu prošle godine platili ukupno 222 milijuna eura. Stanovi su u prosjeku bili površine 69 kvadrata, a prosječna cijena svakog iznosila je 118.000 eura.

U ostatku države za nove stanove kupci su izdvojili ukupno 166 milijuna eura. Stan je prosječne površine 68 kvadrata i cijene 105.000 eura. No, za takvu su cijenu najzaslužniji stanovi na moru.

Jedino su stanovi iz društveno poticane stanogradnje skuplji u drugim dijelovima Hrvatske. Cijena prodanih POS-ovih stanova u Zagrebu, tako, lani je iznosila 1020 eura, a u ostatku zemlje cijena je bila 1040 eura.

Poticana stanogradnja za kupce je u Zagrebu, dakle, 40 posto jeftinija nego novi stanovi na tržištu, a u drugdje po Hrvatskoj POS je za trećinu povoljniji, otkrivaju podaci DZS-a.


Tagovi: CIJENA KVADRAT NOVI STANOVI STANOVI STATISTIKA ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO