U voću iz Irana otkrivena tvar opasna po zdravlje

Objavljeno, 05. srpnja 2024. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

U prehrambenoj namirnici podrijetlom iz Irana otkrivena je štetna kemikalija opasna po zdravlje.

Kako u petak navode u europskom sustavu za sigurnost hrane, zabranjeni pesticid klorpirifos etil otkriven je u grožđicama iz Irana koje su preko Turske isporučivane u Hrvatsku.

Srećom, na granici je uzet i analiziran uzorak spornih grožđica u kojima je utvrđena razina od 0,018 mg/kg klorpirifos etila, a nije dopuštena ni najmanja vrijednost. Grožđice su odmah s granice vraćene pošiljatelju u Tursku.

Prije par tjedana ostaci zabranjenog i iznimno štetnog pesticida pronađeni su i u svježem đumbiru iz Kine. Taj je đumbir otkriven na tržištu Slovenije, a dobavljač je bila tvrtka iz Hrvatske.

Inače, klorpirifos etil je insekticid koji se koristi u borbi protiv štetočina na biljkama, ali je jako opasan po zdravlje ljudi.

“Mnoge znanstvene studije povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije”, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe koja je stupila na snagu 2020. godine.

Sporni pesticid lani je otkriven i u neretvanskim mandarinama. Nagađa se kako ga neki poljoprivrednici kupe u BiH ili Srbiji, gdje nije bio zabranjen, te ga ‘prošvercaju’ u Hrvatsku.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO