U utorak ćemo doznati hoće li Martina Dalić nadmašiti Zvonimira Mršića

Objavljeno, 25. veljače 2023. Vijesti
# Foto: ARHIV / Zvonimir Mršić i Martina Dalić
AUTOR
Robert Mihaljević

Novi tjedan i novi rekord: dionica Podravke trgovinski je petak na Zagrebačkoj burzi završila s cijenom od 96,60 eura, odnosno oko 728 kuna.

Novi je to “all time high” za Podravkinu dionicu koja je ove godina prava burzovna zvijezda. Podravka zato danas tržišno vrijedi 688 milijuna eura ili 5,18 milijardi kuna.

Uprava Podravke na čelu s Martinom Dalić u četvrtak je razmatrala nerevidirane financijske izvještaje za prošlu godinu. Brojke će idući tjedan, u utorak, potvrditi Nadzorni odbor kompanije, nakon čega će rezultat biti javno objavljen.

Premda zasad nema informacija o tome kako je Podravka lani poslovala, očekuje se rekordna dobit, najveća u povijesti. U prvih devet mjeseci lani kompanija je ostvarila 269 milijuna kuna neto dobiti, a u cijeloj 2021. godini oko 309 milijuna kuna.

Tko je najbolji predsjednik Uprave Podravke?

View Results

Loading ... Loading ...

Kako je grupa Podravka lani u listopadu prodala vrijedne nekretnine u Ljubljani za čak 220 milijuna kuna, spekulira se kako bi prošlogodišnja dobit mogla biti na razini 400-tinjak milijuna kuna. Najvišu dobit u povijesti Podravka je ostvarila tijekom 2015. godine: iznosila je čak 398 milijuna kuna neto.

Ostvarena je u mandatu predsjednika uprave Zvonimira Mršića. Na visoku dobit utjecala je i tadašnja odluka Ministarstva gospodarstva o maksimalnoj potpori za opravdane troškove ulaganja u novu tvornicu lijekova. Belupu je tada odobrena potpora u vrijednosti 163,7 milijuna kuna.

Premda je to ovog trena nezahvalno prognozirati, dio investitora vjeruje kako bi dionica Podravke tijekom ove godine mogla dosegnuti razinu od 100 eura. Jasno, ako poslovanje bude u skladu s planovima i ako ne dođe do novih globalnih kriza i poremećaja.

Napomena: autor teksta, nakladnik portala i s njima poslovno povezane osobe ne posjeduju niti jednu dionicu Podravke i ovaj tekst ne može se shvatiti kao nagovor na njihovu kupnju. Ulaganje u dionice uvijek nosi rizik i nikad se ne može sa sigurnošću predvidjeti kretanje cijene u budućnosti.


Tagovi: DOBIT MARTINA DALIć PODRAVKA ZVONIMIR MRšIć

NEDAVNO OBJAVLJENO