OGROMAN RAST

U tjedan dana pšenica skuplja 13 posto, a kukuruz nevjerojatnih 23,5 posto

Objavljeno, 16. ožujka 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Otkupne cijene žitarica i brašna drastično su skočile u samo tjedan dana, a čini se kako se rastu cijena ne nazire kraj.

Prosječna otkupna cijena kilograma pšenice protekli je tjedan iznosila 2,37 kuna i bila je za 13,4 posto veća nego tjedan ranije. Istodobno, kilogram kukuruza prodavao se u prosjeku za 2,31 kunu, što je nevjerojatnih 23,5 posto više u odnosu na pretprošli tjedan.

Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, prosječna veleprodajna ponuda pšenice iznosila je protekli tjedan 2,31 kunu, što je oko 51 posto više nego u istom tjednu prošle godine.

Kukuruz se na domaćoj burzi u prosjeku nudio za 2,38 kuna, odnosno za čak 60 posto više nego u desetom tjednu prošle godine. To je prvi put u novije vrijeme da je prosječna veleprodajna cijena kukuruza u ponudi bila veća od pšenice.

Istodobno je veleprodajna cijena kilograma oštrog brašna iznosila 4,09 kuna i bila je za 13 posto veća nego tjedan ranije.

Nema nikakve sumnje da nas idućih dana i tjedana očekuje novi, po svemu sudeći značajniji rast cijena kruha, peciva, mesa, jaja i stoke.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO