U svježem povrću iz Albanije otkriven kancerogeni sastojak

Objavljeno, 26. ožujka 2024. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

U svježem povrću iz Albanije otkrivena je štetna kemikalija koja može biti kancerogena.

Kako izvještavaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje uz prometu hranom, u pošiljci svježeg kupusa iz Albanije na hrvatskoj je granici analizom uzoraka otkriven pesticid metalaksil. Srećom, kupus nije završio na policama dućana, već je uništen.

Analizom je utvrđena prisutnost metalaksila u udjelu od 0,14 mg/kg, a nije dopuštena ni najmanja prisutnost. Brojnim studijama provedenim na životinjama zaključeno je kako dugotrajna izloženost metalaksilu može uzrokovati karcinom.

I u pošiljci pasteriziranih krastavaca iz Srbije u veljači su otkriveni ostaci pesticida metalaksila. Srećom, i to se dogodilo na hrvatskoj granici pa kamion nije ušao na hrvatsko tržište. Tada je otkrivena prisutnost metalaksila u koncentraciji od 0,022 mg/kg. Krastavci su vraćeni pošiljatelju u Srbiju.

Lani u rujnu sa slovenske je granice vraćeno čak 18.000 tona svježih krastavaca iz Srbije, također zbog metalaksila za kojeg se vjeruje da može biti kancerogen u većim količinama.

Fungicid metalaksil sprječava trulež povrća, odosno plamenjaču, te u Srbiji nije zabranjen. No, u Europskoj uniji je zabranjena njegova upotreba.


Tagovi: ALBANIJA KUPUS METALAKSIL POVRćE

NEDAVNO OBJAVLJENO