MINISTARSTVO UPOZORILO

U svježem osliću iz Hrvatske otkrivena povećana koncentracija žive

Objavljeno, 10. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Živa pronađena u svježem osliću
AUTOR
Redakcijski tekst

U svježem osliću podrijetlom iz Hrvatske pronađena je povećana koncentracija teškog metala žive, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Distributer svježeg oslića je Ribarska zadruga Liburnija iz Malog Brguda kod Jurdana sjeverno od Opatije, a na tržište ga je stavljala slovenska tvrtka Rival trade koja je i prijavila neispravnost.

Provjerom je ustanovljeno kako u Hrvatskoj više nema zaliha tog oslića, a u Ministarstvu kažu kako proizvod vjerojatno više i nije na tržištu.

No, veliki je problem ako je takav oslić konzumiran. Ministarstvo ne navodi o kojoj je koncentraciji žive u osliću riječ, ali to je vrlo toksičan i opasan metal.

Živa je teški metal i toksična je već u veoma malim količinama te kao takva predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi. Javlja se u okolišu u metalnom, anorganskom i organskom obliku.

Unos anorganske žive hranom, njen oksidirani oblik može izazvati grčeve u trbuhu, čir na želucu i poremećaj u radu bubrega. Konzumacija ribe s povećanim sadržajem metil-žive može dovesti do povećane razine žive u krvi nerođenoga djeteta i male djece, pri čemu može oštetiti njihov živčani sustav. 

Rizik od žive u ribama i školjkama ovisi o njihovoj konzumiranoj količini te o sadržaju žive u pojedinim vrstama ribe i školjaka. Ukoliko su utvrđene povećane količine  u hrani, treba se izbjegavati konzumacija takve hrane.


Tagovi: OSLIć RIBA žIVA

NEDAVNO OBJAVLJENO