PRAVO LICE PLENKOVIĆEVE VLADE

U svakoj civiliziranoj zemlji naš prijatelj Vili više ne bi bio ministar

Objavljeno, 28. kolovoza 2020. Komentari
# Foto: INSTAGRAM / NINA BADRIĆ / Pjevačica je fotografiju s ministrom i njegovom suprugom objavila na Instagramu
AUTOR
Tomislav Stipić
kolumnist i politički analitičar portala

Nismo morali čekati 100 dana da vidimo kuda smjera nova Plenkovićeva administracija. Nakon nešto više od mjesec dana od prisege, HDZ nas je ponovno počastio koruptivnim rabotama iz vlastite avlije.

Ako smo išta drugo očekivali, ne samo da smo bili naivni, već bismo ponovno trebali povjerovati u Zubić vilu ili Djeda Mraza, bilo bi nam kudikamo lakše.

Najprije je superheroj Vili Beroš u maniri lošeg audiopornića javnosti pokazao kakvo ga herojstvo bije. Čovjek koji mjesecima ne silazi s naslovnica i televizije, političar koji se može pohvaliti najvećim brojem preferencijskih glasova na izborima, Čika Spasoje koji je početkom krize svojim blagoglagoljivim ustašcima omađijao i mene osobno, poput kumice na placu vodi jedan od najsramotnijih razgovora kojeg je hrvatska javnost imala prilike čuti.

Posljednji valcer

Bez obzira što je kontekst tog razgovora bitka za plijen koju HDZ nad nama svima vodi već 30 godina i bez obzira što se radi o tipičnoj koruptivnoj igranci kojom nam HDZ omotan hrvatskim zastavama već 30 godina skače po glavama, jedan ministar u jednoj civiliziranoj zemlji plesao bi posljednji valcer nakon ovakvog egzaktnog primjera sljepila na korupciju i nemoral.

No, naš prijatelj Vili ne samo da nije ostao bez položaja, on i dalje danonoćno zabavlja širu publiku svojim istupima u kojima nerijetko pokušava ostaviti dojam javnog dužnosnika ljutitog zbog neodgovornog stada, zapravo naroda, jer narod ne sluša njegove tople očinske savjete oko korone.

Vili će bezgrješno pametovati oko toga da je bliski kontakt nepoželjan, ali će opaljen jadranskim suncem u isto vrijeme davati rukoljub gospođama koje su potencijalni arboretum virusnih klica. Zabranit će se rad noćnih klubova, ali će majstor Vili spremno pozirati uz sebetražeću pjevačicu koja se tih dana ipak pronašla na privatnoj zabavici za odabranu elitu.

Timeline Facebooka uhićene Josipe Rimac / Foto: Facebook

Uskrsna šunka

Hoće li narod, pogotovo ovih 35.000 sretnika koji su zaokruživali sveto ime Vilija Beroša na kraju ministru zamjeriti? Taman posla! “To je naš ministar, dobro govori, a i u HDZ-u je, bez HDZ-a ne bi bilo države”. Nitko neće zamjeriti, ali ni primjetiti da korupcija nije samo nešto ukrasti ili služiti se javnim u korist privatnog.

Korupcija, kvarljivo i pokvareno ponašanje je kada jadnici na dnu kace moraju poštivati pravila, a oni u društvu našeg spasitelja Vilija ili on sam – ne mora(ju).

No, da javnost ne ostane uskraćena zabave i lakih nota, pobrinula se kninska kraljica Josipa Rimac. Njezin osvetnički virus širi se ministarstvima duplo brže od korone, toliko temeljito da bi službenici i dužnosnici radije otišli u samoizolaciju nego postali predmetom interesa istražnih tijela na Josipin pogon.

Gabrijela Žalac nije ni stigla odvesti Mercedes na prvi servis, već joj nova afera kuca na vrata. Izgleda da je Josipa Rimac, osim besplatnih vrata i subvencije za uskrsnu šunku, obavljala cijeli niz poslića za cijeli niz pripadnika stranačke bulumente, još samo fali da se sazna kako je za dobru proviziju organizirala šetanje pasa za HDZ-ovu elitu.

Iz snimljenih razgovora saznali smo da nju nije sramota “radit”. Sudbinski, Josipa Rimac pomogla je Andreju Plenkoviću u provođenju njegovih “reformi”, državnih tajnika sve je manje, a njezin utjecaj sve veći.

Spremni zažmiriti

Sve ovo ne bi bilo moguće bez svih nas. Koliko smo puta zažmirili na manje prijestupe i korupciju kojoj smo svjedočili. Te pregled kod doktora preko veze, te zapošljavanje nekoga po babinoj liniji, te policajcu 200 kn da mu se nađe. Sva ta oštra stakalca korupcije stvorili su eksplozivni mozaik sveopćeg koruptivnog stanja u državi. HDZ sve to zna i sve to obilno koristi.

Organizacija sklona korupciji zna da im oni koji za njih glasaju neće zamjeriti krađu. Jer ti isti su na krađu spremni zažmiriti ako će to žmirenje pogladiti i njihovu ruku. Može nama doći najpošteniji među nama i smisliti najbolje politike da nas izvuče iz ove žabokrečine – neće imati s kime raditi jer je poštenih kao dlaka u jajetu.

Pošteni su danas u manjini i moraju se sramiti svog poštenja. Skrivaju se u katakombama svog morala, otpali i prezreni od ostatka. Umjesto da odstranjujemo karcinom korupcije svojim glasom, mi ga sami metastaziramo svojom šutnjom, odobravanjem i stavom “ne bi se ja miješao”.

Sljedeći put kad nam za moralnu propast bude kriv HDZ, zapitajmo se čime smo mi pridonijeli da bude drugačije. Tek kad počnemo mijenjati sebe, nestat će i HDZ-a. 


Tagovi: HDZ JOSIPA RIMAC TOMISLAV STIPIć VILI BEROš

NEDAVNO OBJAVLJENO