RASTU I UVOZ I IZVOZ

U prvih devet mjeseci ove godine uvezli smo 5,25 milijuna komada pilića

Objavljeno, 29. prosinca 2019. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Već godinama raste uvoz, ali i izvoz jaja i jednodnevne peradi u Hrvatskoj, otkrili smo proučavajući službene brojke HGK-a i Državnog zavoda za statistiku.

Tijekom 2010. godine, primjerice, uvezli smo 988.000 komada jednodnevnih pilića, a izvezli oko 1,2 milijuna komada. U prvih devet mjeseci ove godine pak uvoz je iznosio 5,25 milijuna, a izvoz 5,62 milijuna komada.

U studenom je u Hrvatskoj, primjerice, na svijet iz inkubatora stiglo oko 2900 malih pilića. U zadnjih deset godina rekordan je bio rujan 2015. godine, kad se iz 7100 jaja u inkubatoru izleglo 6600 pilića.

Uvozi se i sve više konzumnih jaja za koja domaći proizvođači kažu da su upitne kvalitete. Dok se u Hrvatskoj lani proizvelo oko 640 milijuna jaja, uvezeno ih je 91 milijun komada.

Uvozna jaja uglavnom dolaze iz farmi u Poljskoj od kojih mnoge imaju više od milijun koka nesilica. Ta su jaja osjetno jeftinija od domaćih i prodaju se uglavnom kao trgovačke marke u velikim supermarketima u Hrvatskoj.

Najveći domaći proizvođači konzumnih jaja su slavonsko Žito, bjelovarska Gala, ludbreška Luneta, donjostubička Perfa, pulska Agrokoka i drugi.


Tagovi: IZVOZ JAJA PILIćI UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO