NEVJEROJATNE OSCILACIJE CIJENE PLINE

U proljeće bi nas glava mogla jako zaboljeti. To više nitko ne skriva

Objavljeno, 03. siječnja 2022. Financijer
# Foto: LNG HRVATSKA / LNG tanker s plinom na terminalu u Omišlju
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijena prirodnog plina na referentnom europskom plinskom tržištu – nizozemskom TTF-u – u samo deset dana pala je za čak 60 posto.

Dok je 21. prosinca lani cijena iznosila gotovo 180 eura za megavatsat, što je bilo deset puta više nego potkraj prosinca predlani, posljednjeg dana prošle godine zaustavila se na 70 eura. U trenutku dok pišemo ovaj tekst (ponedjeljak, 3. siječnja oko 13 sati) cijena plina na Dutch TTF-u iznosi oko 77 eura.

Što se dogodilo da je cijena prvo brutalno narasla, a onda tako drastično pala? Analitičari nisu jednoznačni u odgovoru, ali slažu se kako je netko jako dobro zaradio, a netko prilično izgubio na ‘trejdanju’ proteklih dana.

U proljeće poksupljenje

Da politika i ruske kalkulacije s isporukama plina igraju veliku ulogu u formiranju cijene, u to nema nikakve dvojbe. U Hrvatskoj pak uvjeravaju kako plina ima dovoljno zahvaljujući dugoročnim ugovorima s isporučiteljima, ali i LNG terminalu na Krku na koji su i u prosincu lani stigla dva tankera s ukapljenim plinom koji je pušten u mrežu.

No, da će plin i električna energija sigurno poskupjeti do kraja sezone grijanja, odnosno plinske godine koja završava 1. travnja, u to više nitko ne dvoji. Cijenu plina za kućanstva u okviru javne usluge određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u kojoj jamče da poskupljenja neće biti, ali samo do proljeća.

Koliko će to poskupljenje iznositi, ovog časa nitko ne zna. Strahuje se da bi moglo biti osjetno s obzirom da je cijena plina na Dutch TTF-u, primjerice, od 4. siječnja lani do danas skočila za čak četiri puta. U proljeće bi nas, dakle, glava mogla jako zaboljeti, to više nitko ne skriva.


Tagovi: CIJENA HERA PLIN PROLJEćE TTF

NEDAVNO OBJAVLJENO