U prehrambenom proizvodu iz Indonezije otkrivene su visoke razine tvari koje su kancerogene za ljude.
Kako u utorak javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u kokosovu ulju iz Indonezije otkriven je visok sadržaj glicidil estera te aromatskih ugljikovodika. Srećom, sve se dogodilo na hrvatskoj granici pa je pošiljka zaustavljena i vraćena.
Kancerogenih glicidil estera u uzorku kokosova ulja je bilo čak 2400 mg/kg, a nije dopušten ni najmanji udjel, a aromatskih ugljikovodika bilo je 10 mg/kg. Rizik za zdravlje je potencijalno bio ozbiljan, kažu u sustavu za sigurnost hrane.
Glicidol je, inače, na zlu glasu zbog genotoksičnosti i kancerogenosti, a Međunarodna agencija za istraživanje raka definirala ga je kao kancerogen skupine 2A, odnosno vjerojatno kancerogen za ljude.
“Stoga je izloženost ljudi zabrinjavajuća jer se glicidol unosi hranom koja sadrži glicidil estere”, navodi Međunarodna agencija.
NEDAVNO OBJAVLJENO