U popularnom voću iz uvoza utvrđena pristunost opasnog pesticida

Objavljeno, 14. rujna 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbog prisutnosti zabranjenog pesticida posebno štetnog za zdravlje djece spriječen je uvoz popularnog voća iz Makedonije.

U svježim šljivama podrijetlom iz Sjeverne Makedonije utvrđena je prisutnost insekticida klorpirifosa. U EU su već tri godine zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. No, u mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi.

Stručnjaci su nakon brojnih istraživanja zaključili kako postoji zabrinutost vezana uz ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka. Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu, smanjenom inteligencijom.

Iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom izvijestili su u srijedu kako će svježe makedonske šljive biti vraćene s hrvatske granice pošiljatelju ili će biti neškodljivo uništene.

Proizvod se, kažu, smije otpremati na odredište samo uz carinsko pečaćenje. Zemlja prijave je Hrvatska, a distribuirano je u Hrvatsku.


Tagovi: INSEKTICID KLORPIRIFOS MAKEDONIJA šLJIVE

NEDAVNO OBJAVLJENO