NE DA NISU NIKOME DALI OTKAZ...

U pandemiji trgovački div povećao broj zaposlenih, čak i u ugostiteljstvu

Objavljeno, 09. rujna 2021. Financijer
# Foto: KTC / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA / Otvorenje jednog od KTC-ovih prodajnih mjesta
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački div KTC početkom rujna imao je ukupno 1480 zaposlenih, što je oko 60 radnika više nego posljednjeg dana prosinca prošle godine. Unatoč pandemiji, križevačka kompanija povećala je zaposlenost.

Pandemija i lockdown u više su navrata od proljeća lani do danas snažno pogodili KTC-ov sektor ugostiteljstva. Lani je u ožujku, primjerice, odlukom Stožera obustavljen rad svih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, pa je KTC zatvorio svoje restorane, kafiće, kavane i bistroe.

Osim toga, obustavljen je rad onim djelatnostima u kojima dolazi do bliskog kontakta pa zbog toga nisu radili KTC-ov kozmetički i frizerski salon, dvije specijalizirane prodavaonice bijele tehnike, prodavaonice lovačke opreme i autopraonice.

Zato je KTC lani zatražio potpore za očuvanje radnih mjesta za 174 zaposlena u tim djelatnostima od ukupno 1417 koliko je bilo zaposleno lani u ožujku na dan podnošenja zahtjeva. Potpore su isplaćene za ožujak i travanj, ali ne i kasnije premda je ugostiteljstvo i dalje bilo pogođeno mjerama Stožera.

NITKO NIJE OSTAO BEZ POSLA

Razlog je u činjenici da su u lipnju lani revidirana pravila za ostvarivanje isplata pa je jedan od uvjeta bio minimalan pad ukupnih prihoda od 20 posto u svibnju u odnosu na isti mjesec predlani. KTC, razumljivo, nije imao pad prihoda jer je ključni biznis maloprodaja koja je i lani rasla, unatoč pandemiji i činjenici da su ukinuli rad nedjeljom i blagdanima.

U KTC-u ističu kako je situacija u ugostiteljstvu kroz cijelu pandemiju bila takva da i kada je bila dopuštena ugostiteljska djelatnost, bilo je moguće raditi samo dostavu hrane (catering), pa su u toj djelatnosti ostvareni minimalni prihodi u odnosu na uobičajeno poslovanje.

Tijekom trajanja pandemije (od ožujka lani do danas) svi zaposlenici KTC-a koji su bili u stalnom radnom odnosu – bez obzira na velika ograničenja u poslovanju zbog mjera zaštite – zadržani su na svojim radnim mjestima. Početkom rujna ove godine, tako, KTC ima ukupno 1480 zaposlenih, od čega u ugostiteljstvu 185 radnika.

KTC ovog časa, dakle, ima desetak radnika u sektoru ugostiteljstva više nego na početku pandemije, u ožujku 2020. godine.

IMAJU 23 UGOSTITELJSKA OBJEKTA

KTC je u svim svojim djelatnostima ostvario oko 1,6 milijardi kuna prihoda, što je pad od otprilike 1 posto. No, pad je, prije svega uzrokovan lockdownom i padom prometa u ugostiteljstvu i na benzinskim postajama. Križevačka kompanija, naime, u svojem sastavu ima 26 robnih centara i tri prodavaonice, 15 benzinskih postaja, 21 poljoljekarnu i 23 ugostiteljska objekta, uglavnom restorana u sklopu robnih centara.

Trgovački div lani zbog smjele i za domaće prilike pionirske odluke poslovodstva nije radio 52 nedjelje i 5 dana državnih praznika. Godinu ranije, tijekom 2019., promet u tih 57 dana iznosio je čak 6 posto ukupnih prihoda kompanije, što nikako nije zanemariva brojka. Unatoč svemu KTC je u core biznisu trgovine lani ostvario rast od 3 posto, i to bez otvaranja novih robnih centara i drugih prodajnih mjesta. Sektor poljoljekarni rastao je 1 posto.

Najviše je podbacio sektor ugostiteljstva i turizma koji je lani zbog lockdowna ostvario pad od čak 24 posto. No, to nije značajnije utjecalo na poslovanje cijele grupe jer ugostiteljstvo u strukturi prihoda sudjeluje s oko 3 posto. Slično je i s lancem benzinskih postaja koje su tijekom prošle godine u prometu podbacile oko 16 posto.


Tagovi: 2020 KTC PANDEMIJA UGOSTITELJSTVO ZAPOSLENI

NEDAVNO OBJAVLJENO