U pandemiji otpustili 25% radnika, a dobili milijune za očuvanje radnih mjesta

Objavljeno, 26. svibnja 2022. Financijer
# Foto: KOESTLIN / Pogon bjelovarske tvrtke
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznata hrvatska konditorska tvrtka u dvogodišnjem pandemijskom razdoblju ostala je bez svakog četvrtog radnika, a prihodi su im pali za 16 posto.

Bjelovarski Koestlin ovog časa ima 337 zaposlenih, što je čak 119 radnika manje nego posljednjeg dana prosinca 2019. godine. Prosječna neto plaća ove je godine oko 4600 kuna.

Koestlin je tijekom 2020. godine od države dobio ukupno 4,8 milijuna kuna Covid potpora za očuvanje radnih mjesta. Unatoč tome, te su godine bez posla ostala ukupno 33 zaposlenika.

Pad od 10 posto

Lani je Koestlin ostvario oko 138 milijuna kuna ukupnih prihoda i neto dobit od 1,2 milijuna kuna, za razliku od predlani kad je prikazan gubitak od 3,4 milijuna kuna. No, ove godine dogodio se novi pritisak na profitabilnost te novi minus.

Prema kvartalnom izvještaju, u prava tri mjeseca ove godine Koestlin je ostvario 32,2 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je oko 1 posto više nego u prvom kvartalu lani. U izvozu je ostvaren promet od 20 milijuna kuna, što je 11 posto više, a u Hrvatskoj 12 milijuna kuna, uz pad od čak 10 posto.

U prva tri mjeseca Koestlin ima gubitak od 1,3 milijuna kuna. Lani je u istom razdoblju prikazana dobit od 320.000 kuna. Gubitak je posljedica snažnog rasta ulaznih cijena sirovina te pada prodaje na domaćem tržištu.


Tagovi: KOESTLIN OTKAZI PANDEMIJA RADNA MJESTA

NEDAVNO OBJAVLJENO