U ovom gradu bez posla je tek 65 muškaraca. Svi ih poznaju

Objavljeno, 14. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: Grad Križevci / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

U ovome gradu u stvarnosti više nema nezaposlenih jer posao dobije baš svatko tko želi i može raditi.

Statistički gledano, nezaposlenost je potkraj studenoga u Križevcima iznosila tek oko 1 posto, a to znači da nezaposlenih, de facto, nema. U brojkama to izgleda ovako: ovog časa u gradu je nezaposleno 65 muškaraca i 81 žena.

To je najniža stopa u povijesti. Križevci, prema posljednjem popisu stanovništva, imaju oko 12.000 radno aktivnih stanovnika u dobi od 15 do 64 godine. To znači da je ukupna stopa nezaposlenosti u gradu danas tek 1,2 posto.

Osjetno manji Đurđevac ima 544 nezaposlenih potkraj studenoga, što je stopa od 11,8 posto. Koprivnica ima 1185 nezaposlenih uz stopu od 6,5 posto.

U uredu zavoda za zapošljavanje u Križevcima poimenice dobro znaju svakog nezaposlenog u evidenciji. Potražnja za radnicima u tom gradu eksplodirala je proteklih godina, posebno nakon što je brza četverotračna cesta stigla do tog grada.

Nova dionica državne ceste DC-10 dužine oko 12,5 kilometara između Gradeca i Križevaca svečano je otvorena u rujnu 2016. godine. Skratila je vožnju do Zagreba za čak 20 minuta, a Križevci su njome postali ‘zagrebačko predgrađe’.

Otad do danas broj zaposlenih u Križevcima narastao je za otprilike četvrtinu. Novi razvojni zamah gradu će donijeti i dovršetak izgradnje drugoga kolosijeka pruge od mađarske granice preko Križevaca do Zagreba. Svi radovi bi trebali biti okončani 2025. godine.


Tagovi: BEZ POSLA KRIZEVCI NEZAPOSLENOST POSAO

NEDAVNO OBJAVLJENO