U ovim tvrtkama prosječna je plaća manja od minimalca. Kako je to moguće?

Objavljeno, 09. lipnja 2022. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

U mnogim je tvrtkama u Hrvatskoj prosječna neto plaća tijekom prošle godine bila niža od minimalnih 3400 kuna, koliko je propisano odlukom Vlade.

Prema javno dostupnim podacima iz financijskih izvještaja koje su tvtke predale FINA-i, poslovično najniža prosječna primanja prijavljuju osiguravajuća društva. No, njihova je djelatnost, kao i angažman osoba na policama osiguranja, specifična, pa ih nismo uzimali u razmatranje.

U ozbiljnim tvrtkama koje su lani ostvarivale najmanje 80-ak milijuna kuna prihoda, najniže prosječno neto primanje prijavilo je poduzeće Tom Tailor čijih je 190 zaposlenika i zaposlenica prošle godine primalo u prosjeku oko 2676 kuna neto mjesečno.

Drugu najnižu plaću od većih tvrtki isplaćuje Tehnomont brodogradilište Pula s prosječnim primanjem od 2748 kuna, što je 20 posto više nego pretprošle godine. Pulska tvrka ima ukupno 314 zaposlenih krajem prosinca.

Na trećem je mjestu trgovačko poduzeće Djelo s lancem dućana u Šibensko-kninskoj županiji. Oni su, prema poslovnom izvještaju, lani za svojih 394 zaposlenika isplaćivali neto primanja u iznosu od 3339 kuna mjesečno. To je oko 2 posto manje nego godinu ranije. I manje od minimalca od 3400 kuna.

Četvrti je slavonski trgovački lanac Slavonija-Bošković čijih je 335 radnika lani zarađivalo 3383 kune neto mjesečno u prosjeku. Također manje od zajamčenog minimalca.

Peto je prijevozničko poduzeće MS Express iz Trnovca Bartolovečkog s primanjem od 3500 kuna i 200 zaposlenih. Slijede drvoprerađivačko poduzeće Bukva Commercium iz Drežnice s 3514 kuna (30 radnika).

Tu je i trgovački lanac Patričar iz Županje čijih je 160 zaposlenih lani u prosjeku primalo 3592 kune neto mjesečno. Građevinska tvrtka Roco-commerce Livno iz Zagreba s ukupno 55 zaposlenih i s prosječnom neto plaćom od 3554 kune.

Axereal Croatia, tvrtka koja se bavi trgovinom žitarica i ima 98 zaposlenih, a prosječna neto plaća lani je iznosila 3600 kuna.

S obzirom da je zajamčeni minimalac od ove godine 3750 kuna, kako je odlučila Vlada, bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s ovim plaćama tijekom 2022.

ISPRAVAK INFORMACIJE

U prvoj verziji teksta bilo je objavljeno kako je prosječna neto plaća u tvrtki Međimurka BS iz Čakovca tek 1962 kune. Ispostavilo se kako to nije točno, već je riječ o pogrešnom izračunu koji nam je dostavljen iz financijskih servisa.

Posječna neto plaća u tvrtki lani je iznosila oko 5900 kuna neto. Ispričavamo se tvrtki Međimurka BS i čitateljima na nenamjernom propustu.

NAPOMENA Riječ je o službenim podacima iz financijskih izvještaja koje su tvrtke predale FINA-i. Riječ je o tvrtkama koje spadaju u skupinu 1500 najvećih u Hrvatskoj po prihodima, manje nisu uzimane u obzir.


Tagovi: MINIMALAC PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO