IZVJEŠTAJ HRVATSKE NARODNE BANKE

U optjecaju čak 31 milijarda kn casha, jedne novčanice ima najviše

Objavljeno, 01. kolovoza 2020. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Unatoč brojnim novotarijama u kartičnom i online plaćanju, kontinuiranjo raste količina gotovog novca u optjecaju u Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 31. prosinca lani u optjecaju je bila 31 milijarda kuna, što je rast od čak deset posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Zahvaljujući dugotrajnom trendu rasta, gotov novac u optjecaju udvostručio se od početka 2011. do kraja prošle godine. Pod optjecajem se smatra količina gotovog novca izvan HNB-a i gotovinskih centara, umanjena za količinu gotovog novca u blagajnama banaka“, tumače u HNB-u.

Kad optjecaju pridodamo stanja u blagajnama i trezorima banaka, na dan 31. prosinca lani bilo je je 265,68 milijuna komada novčanica u vrijednosti od 37 milijardi kuna.

Najviše su bile zastupljene novčanice u apoenima od 200 kuna (udio od 33,8 posto) i 10 kuna (udio od 19,8 posto). Apoenom od 200 kuna banke se najviše koriste pri isplati putem bankomata, što je i rezultiralo velikom zastupljenošću, tumače u HNB-u.

Među kovanim novcem količinski je najviše bio zastupljen apoen od 10 lipa, i to 587,6 milijuna komada, što čini 23 posto ukupne količine kovanog novca izvan HNB-a i gotovinskih centara.

Vrijednosno je pak najviše bio zastupljen apoen od 5 kuna (u iznosu od 625,3 milijuna kuna, što čini 38 posto ukupne vrijednosti kovanog novca izvan HNB-a i gotovinskih centara.


Tagovi: GOTOVINA HNB NOVAC OPTJECAJ

NEDAVNO OBJAVLJENO