NIČE POGON ZA DODATKE PREHRANI

U Koprivnici počinje proizvodnja supstanci na bazi kanabisa

Objavljeno, 13. rujna 2020. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević / Kristijan Krezić, direktor i osnivač tvrtke Greenbird medical
AUTOR
Robert Mihaljević

U proljeće iduće godine počinje proizvodnja u pogonima tvrtke Greenbird medical u poslovnoj zoni Dravska u Koprivnici.

Najavio je to vlasnik i direktor Kristijan Krezić (41), menadžer koji je karijeru i poslovanje gradio u Njemačkoj i Švicarskoj, a lani je odlučio investirati u Hrvatsku. Lani u studenome za 3,8 milijuna kuna kupio je 38.000 kvadrata zemljišta u poslovnoj zoni u Koprivnici.

Kristijan Krezić
Krezić: Investirat ćemo 200 milijuna eura / Foto: DANICA.HR

Osnivač je švicarske i hrvatske tvrtke Greenbird medical te Copyright codes, a u Hrvatskoj počinje ciklus ulaganja u industriju dodataka prehrani, farmaceutike i biljnih preparata za ciljano djelovanje na ljudske stanice.

DODACI PREHRANI I VITAMINI

Višegodišnji investicijski ciklus, kaže Kristijan Krezić, težak je oko 200 milijuna eura. U Koprivnici, dakle, kreće proizvodnja dodataka prehrani, vitamina i minerala, ali na prirodnoj osnovi, iz biljaka i samo s mehaničkim postupcima prerade u pogonu.

“Dio strojeva je već stigao i uskoro počinje gradnja tvorničke hale. Na tom biznisu zaposlit ćemo oko 100 ljudi. No, to je tek početak naših ulaganja u Hrvatsku”, otkriva nam Kristijan Krezić.

Kristijan Krezić i Martina Mak, prokuristica tvrtke
Kristijan Krezić i Martina Mak, prokuristica tvrtke / Foto: DANICA.HR

Kaže kako je u Hrvatsku već investirao više od 12 milijuna eura. Početni segment koji razvijaju je industrijska konoplja, a na bazi kanabisa razvili su tehnologiju za održive prirodne proizvode.

POKUSNO POLJE KANABISA

Krezić tumači kako su razvili tehnologiju koja je najefikasnija u ‘izvlačenju’ zdravih supstanci iz biljaka i preradi za ljudsku primjenu bez ijednog dodatka sintetske kemije.

Riječ je o potpuno prirodnim, ekološki uzgojenim biljkama koje će se kasnije prerađivati u pogonu u Dravskoj. Greenbird već ima i pokusno polje konoplje pokraj Molva blizu Đurđevca.

Supstance koje će proizvoditi uglavnom će biti zdravi dodaci hrani – poput vitamina, minerala, snažnih antioksidanasa. No, Krezić otkriva i kako postoji interes farmaceutskih tvrtki za neke supstance koje bi se mogle koristiti kao lijekovi.

Kristijan Krezić
Snimanje za prilog u Večernjem listu / Foto: DANICA.HR


Tagovi: KANABIS KOPRIVNICA KRISTIJAN KREZIć POGON

NEDAVNO OBJAVLJENO