U Koprivnici danas posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Objavljeno, 22. travnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Nataša Kalauz, Mišel Jakšić i Dubravka Horvat sade stabla i biljke kod Sveučilišta Sjever
AUTOR
Robert Mihaljević

Najveća šuma hrane s više od tisuću stabala i biljaka posađena je u ponedjeljak u Koprivnici kod zgrade Sveučilišta Sjever.

I ne samo to: u iduće dvije do tri godine tamo će biti posađeno ukupno više od 3000 voćaka i sadnica bobičastog voća, mirisnih i začinskih biljaka. I to sve po principu permakulture, bez pesticida i s prirodnim kompostom.

Šuma hrane posađena je u povodu Dana planeta Zemlje u organizaciji svjetske udruge za očuvanje okoliša WWF Adria, Grada Koprivnice, Komunalca i Sveučilišta Sjever. Partner je bankarski div PBZ, odnosno Intesa Sanpaolo.

Dubravka Horvat, članica uprave Komunalca, objasnila je kako su posađena stabla raznog voća poput jabuka, šljiva, marelica, krušaka, ogrozda te grmova bobičastog voća, ružmarina, lavande, češnjaka, luka, kadife, raznih cvjetnih grmova koji čine jedinstvenu ekološku simbiozu.

“Posadili smo 150 voćaka kojima društvo pravi 750 aromatičnih i drugih biljaka, a sve po principu permakulture”, kažu organizatori.

Sadnji su se pridružili gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima. izvršna direktorica WWF-a Adria Nataša Kalauz, predstavnici i studenti Sveučilišta Sjever, direktorica Podravkina održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, učenici i vrtićarci, radnici Komunalca.


Tagovi: KOPRIVNICA SADNJA šUMA HRANE SVEUCILISTE SJEVER

NEDAVNO OBJAVLJENO