U keksima uvezenim iz BiH otkriven visok sadržaj kancerogenog spoja

Objavljeno, 02. svibnja 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U keksima porijekom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za kojeg se procjenjuje da je kancerogen.

Kako u ponedjeljak obavještava europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keksi s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje.

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distrbuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

U hrvatskoj agenciji za hranu navode kako se akrilamid najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi.

“Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani.

Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom”, tumače u HAPIP-u.


Tagovi: AKRILAMID BIH KANCEROGEN KEKSI UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO