ŠTETNE ZA ZDRAVLJE

U jabukama s plantaže kod Križevaca otkrili kancerogene pesticide

Objavljeno, 07. listopada 2021. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

S tržišta su povučene jabuke domaćeg proizvođača zbog utvrđene povećane količine zabranjenih pesticida, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

“U jabukama idared, berba 2021. godine, podrijetlom iz Hrvatske, utvrđena je povećana količina pesticida dimetoata i ometoata. Proizvod nije u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla”, navodi se u obavijesti.

Inače, jabuke su uzgojene na plantaži obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva kod Križevaca. Proizvoda više nema na tržištu. Jabuke idared križevačkog OPG-a plasirane su samo na domaće tržište. Više ih nema u prodaji, pa nema ni opasnosti za potencijalne kupce.

Insekticid dimetoat zabranjen je na području cijele Europske unije već dvije godine, i to jer je dokazano da unos hrane biljnog podrijetla tretirane tim insekticidom može ugroziti ljudsko zdravlje. Zbog rizika za zdravlje najprije ga je zabranila Francuska prije pet godina.

Neke znanstvene studije koje su provođene na području SAD-a otkrile su da konzumiranje hrane tretirane dimetoatom može povećati rizik od karcinoma. Europska agencija za sigurnost hrane još je u travnju 2016. upozorila kako taj pesticid može biti štetan za ljude.

Na hrvatskom tržištu već duže ga nije moguće nabaviti u prodaji u poljoljekarnama. Ipak, s obzirom da je vrlo učinkovit u suzbijanju napasnika, poljoprivrednici se očito i dalje ‘ snalaze’.


Tagovi: DIMETOAT JABUKE KRIžEVCI PESTICID šTETAN

NEDAVNO OBJAVLJENO