IZVJEŠTAJ HRVATSKE AGENCIJE ZA LIJEKOVE

U Hrvatskoj do danas 139 osoba prijavilo nuspojave nakon cijepljenja

Objavljeno, 18. siječnja 2021. Zdravlje
# Foto: ŽUPANIJA / Cijepljenje u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Europska agencija za lijekove (Ema) zaprimila je od Norveške agencije obavijest o ocjeni slučajeva fatalnog ishoda kod starijih osoba koje su primile cjepivo protiv bolesti Covid-19 proizvođača Pfizer i BioNTech.

Riječ je o osobama starijima od 80 godina, oslabljenog zdravstvenog stanja. Kako Ema navodi, u Norveškoj je dosad cijepljeno oko 42.000 osoba te se prioritetno cijepe stariji i ljudi u domovima za starije s teškim osnovnim zdravstvenim stanjima.

U tijeku je prikupljanje dodatnih informacija o podacima zaprimljenima iz Norveške agencije za lijekove koje će biti pažljivo pregledane i ocijenjene kako bi se utvrdilo postoji li moguća povezanost s cjepivom.

Trenutačno se u provođenju cijepljenja prednost daje starijim osobama jer kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja. No, kako cijepljenje ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, tijekom cijepljenja događat će se smrtni ishodi koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem.

Ozbiljno 20 posto nuspojava

U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83 posto u dobi starijoj od 65 godina.

Cjepiva protiv bolesti Covid-19 se nakon odobrenja prate posebno intenzivno i s tim ciljem su na europskoj razini uvedeni mehanizmi pomoću kojih se regulatornim tijelima omogućuje da prikupe još više podataka o sigurnosti njihove primjene.

Halmed je do ponedjeljka u 13 sati zaprimio ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti Covid-19 u Hrvatskoj. Ozbiljnost nuspojava je dosad ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 posto predstavljaju blage.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije, odnosno bol i oticanje na mjestu primjene cjepiva, zatim glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, zimicu/tresavicu i mučninu.

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje temperature i lijekovi protiv bolova).

Dvije su osobe umrle

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti (8 prijava) koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

Prema analizi prijavljenih nuspojava, u starijoj populaciji zabilježen je manji broj nuspojava te one nisu bile teške, što je u skladu s podacima iz kliničkih ispitivanja. Halmed nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

Zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva a za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva.

Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi s teškim zdravstvenim stanjem. U oba navedena slučaja kao uzrok smrti utvrđeno je zatajenje srca. Dodatno je zaprimljena i jedna prijava medikacijske pogreške, koja nije dovela do nuspojave.

Izvor: HALMED


Tagovi: CIJEPLJENJE COVID HALMED NUSPOJAVE

NEDAVNO OBJAVLJENO