TAJLAND VODEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČ

U Eva konzervama tajlandska tuna s “okusom Mediterana”

Objavljeno, 10. listopada 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Eva tuna iz Tajlanda
AUTOR
Robert Mihaljević

Tajland je vodeći svjetski proizvođač konzervirane tune i drži čak 46 posto svjetske proizvodnje te morske delicije, podaci su Europske komisije.

Dobar dio konzervirane tune u Hrvatsku također dolazi iz te za nas egzotične južnoazijske zemlje, zračnim koridorom udaljene oko 8500 kilometara.

Konzervirana tuna iz Tajlanda prodaje se i pod Podravkinim ribljim brandom Eva. Ne bi to bilo ništa neobično da na tim konzervama ne piše “Okus Mediterana”.

Eva tuna Tajland Podravka
Eva tuna, zemlja podrijetla: Tajland / Foto: DANICA.HR

Tajland, dakako, ne može imati baš nikakve veze s Mediteranom, osim ako se doslovno ne shvati ona mudra poslovica: “Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom”.

Istinabog, Tajland je i vodeći svjetski uvoznik svježe, ohlađene i zamrznute tune za svoju industriju konzerviranja. Nije, dakle, isključeno da i dio mediteranske tune završi u njihovim konzervama.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Prema podacima Europske komisije, Tajland na EU tržište izvozi više od 90.000 tona konzervirane tune godišnje. Iz podataka UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) pak vidljivo je da EU proizvodi 21 posto konzervirane tune u svijetu.

Europska unija i Tajland već godinama imaju sporazum o slobodnoj trgovini, pa je mnogim proizvođačima u Europi tunu isplativije uvoziti iz Tajlanda morskom rutom dugom gotovo 12.000 kilometara.

Eva tuna tajland, kaufland
Konzerva 112 grama ocijeđene tajlandske tune stoji 18,99 kuna / Foto: DANICA.HR

Tajland je zemlja s jednom od najnižih cijena rada i sirovine u svijetu, pa su uštede za europske proizvođače hrane goleme. Ali i zarada.

Primjerice, 112 grama Eva tune s tajlandskim “Okusom Mediterana” u Kauflandu (gdje smo kupili ovu konzervu) stoji 18,99 kuna.


Tagovi: EVA PODRAVKA TAJLAND TUNA

NEDAVNO OBJAVLJENO