ZABRINJAVAJUĆ FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ

U bolnici sve manje pacijenata i operacija, a dugovi i minusi sve veći

Objavljeno, 12. lipnja 2020. Financijer
# Foto: OPĆA BOLNICA / Operacija u koprivničkoj bolnici / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Opća bolnica u Koprivnici ostvarila je lani 15,2 milijuna kuna minusa te je time ukupne višegodišnje gubitke povećala na čak 68 milijuna kuna.

I to još i nije najgora brojka iz lanjskog financijskog izvještaja o kojem će u ponedjeljak raspravljati Županijska skupština. Ima nešto mnogo lošije: ukupne obveze bolnice skočile su na 95 milijuna kuna, što je čak 55 posto više nego godinu ranije.

Od tih obveza dospjelo je čak 44 milijuna kuna. Bolnica najviše duguje za potrošni sanitetski materijal (24 milijuna) te lijekove (18 milijuna kuna). Tu je i kredit Podravske banke u iznosu od 11,7 milijuna kuna.

Poseban problem za bolnicu predstavlja i iznos od gotovo osam milijuna kuna koji moraju vratiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Bolnica je, naime, od HZZO-a lani dobila dodatni novac, ali nije ga uspjela opravdati fakturama za obavljene usluge.

Paradoks u bolničkom poslovanju ogleda se i u tome da je lani na bolničkom liječenju bilo 14.300 pacijenata, što je šest posto manje nego predlani. Uz to, obavljeno je 5736 operacija, odnosno oko dva posto manje, a iskoristivost bolničkih kreveta bila je tek 70 posto od ugovorenih.

No, bolnica je svejedno povećala minus i dospjele obveze prema dobavljačima, ali i broj zaposlenih. Dok je na kraju 2018. u toj ustanovi bila zaposlena 861 osoba, zadnjeg dana prosinca lani u bolnici je radilo 865 ljudi.


Tagovi: BOLNICA FINANCIJSKI IZVJEšTAJ GUBITAK MINUS OPćA BOLNICA PACIJENTI

NEDAVNO OBJAVLJENO