U bioorganskom krumpiru iz BiH otkrivene visoke količine kadmija

Objavljeno, 08. prosinca 2022. Zdravlje
# Foto: ARIHV / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Prehrambeni proizvod deklariran kao bioorganski imao je nedopuštenu količinu teškog metala kadmija te je odmah vraćen pošiljatelju.

Kako su u četvrtak priopćili iz europskog centra za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, analizom uzoraka u bio krumpiru uvezenom iz Bosne i Hercegovine otkrivena je prisutnost teškog metala kadmija.

Rizik za zdravlje, kažu, bio je ozbiljan, pa je pošiljka nakon analize odmah vraćena s granice pošiljatelju u BiH. Kao datum uzorkovanja naveden je upravo današnji dan, četvrtak, a izmjereno je 0,165 miligrama kadmija po kilogramu.

Prema uredbi Komisije EU, najveća dopuštena količina kadmija u krumpiru, i to oguljenom, iznosi 0,10 milograma po kilogramu.

Zemlja prijave je Hrvatska, porijeklo je BiH, a nema distrubucije iz države koja radi prijavu, odnosno naše zemlje, napominju u europskom centru.

Inače, kadmij se često nalazi u hrani koja je proizvedena u blizini čeličana ili spalionica otpada. Kadmij je kancerogen i višestruko štetan za zdravlje u količinama većim od dopuštenih.


Tagovi: BIH BIO KRUMPIR KADMIJ

NEDAVNO OBJAVLJENO