ŽIVIO U RIJECI

U 103. godini preminuo Zvonimir Tomac, najstariji koprivnički knjižničar

Objavljeno, 06. rujna 2021. Vijesti
# Foto: KNJIŽNICA KOPRIVNICA / Zvonimir Tomac
AUTOR
Redakcijski tekst

Na koprivničkom Gradskom groblju 26. kolovoza sahranjen je dipl. ing. šumarstva Zvonimir Tomac, najstariji maturant koprivničke gimnazije i najstariji koprivnički knjižničar. Preminuo je 23. kolovoza u 103. godini života u Rijeci u kojoj je godinama živio s obitelji.

Rođen je 27. 1. 1919. u Koprivnici u obitelji poznatog trgovca, politički i društveno aktivnog  Mihovila Tomca. U Koprivnici je završio pučku školu, kao i Državnu realnu gimnaziju maturiravši 1937. godine. Diplomirao je šumarstvo  na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu 1941. godine.

Radio je kao mladi inženjer od Kostajnice, Delnica, Ogulina, Klane, Rijeke do Sušaka. Pred  sam kraj aktivne službe bio je pomoćnik direktora Šumskog gospodarstva Buzet da bi do umirovljenja karijeru završio kao direktor u Florainženjeringu  u Rovinju.

U mirovini je početo intenzivno slikati i pisati. Od 2003. do 2020. objavio je u vlastitoj nakladi 15 knjiga poezije i proze u kojima se često javljaju motivi djetinjstva i mladosti koje je proveo u Koprivnici. Bio je veliki prijatelj Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnici kojoj je redovito darovao svoje knjige  te ih u tri navrata predstavljao u koprivničkom Domu za starije i nemoćne – 2011., 2012., i 2014. godine.

Bio je i najstariji koprivnički knjižničar zato što je krajem 1930-ih godina kao student volontirao u tada jedinoj javnoj knjižnici u Koprivnici, Knjižnici Kluba akademičara. Svojim sjećanjima na to razdoblje svojeg mladenaštva pridonio je boljem poznavanju povijesti i tradicije koprivničkog knjižničarstva.

Koprivničkoj Knjižnici i Muzeju grada Koprivnice poklonio je i svoje slike. Dio svojeg bogatog slikarskog opusa, među kojima se nalaze i akvareli stare Koprivnice kakvu danas više ne poznajemo,  izložio je u Domu za starije i nemoćne u 2012.godini.

Pamtiti ćemo ga kao velikog zaljubljenika u svoj rodni grad, slikara i pisca u čijem su opusu dominirale teme prirode i ljubavi, a vrlo često i rodne mu Koprivnice.  

Autorica teksta: Dijana Sabolović-Krajina


Tagovi: 103 GODINE KNJIžNIčAR KOPRIVNICA PREMINUO RIJEKA ZVONIMIR TOMAC

NEDAVNO OBJAVLJENO