KOPRIVNIČKI KRAJ STAGNIRA

Broj tv pretplatnika narastao za 50%: najviše na obali, najmanje na sjeveru

Objavljeno, 06. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Od 1993. do danas broj televizijskih pretplatnika u Hrvatskoj narastao je za 51 posto, a pretplatu plaća blizu 1,3 milijuna vlasnika televizijskih prijamnika.

To znači da u prosjeku gotovo svako kućanstvo – u državi ih je oko 1,5 milijuna – ima televizor, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. No, u stvarnosti je to drugačije jer pravne osobe u turizmu posjeduju više tv prijamnika, a računaju se kao jedan pretplatnik.

Broj pretplatnika u zadnjih 25 godina najviše je rastao na obali, i to zbog razvoja turizma i otvaranja hotela i apartmana koji imaju više televizora. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako, pretplatnika je danas čak 200 posto više nego tada, a u Istri oko 120 posto više.

Najmanje novih pretplatnika dobila je Koprivničko-križevačka županija – samo sedam posto u odnosu na 1993. godinu, otkriva DZS. Danas ih je u toj županiji ukupno tek oko 29.500, a kontinuiran pad događa se od 2007. godine, kad jača razvoj internetske i kabelske televizije.

Na sjeveru Hrvatske broj pretplatnika rastao je po mnogo nižim stopama od hrvatskog prosjeka. Najviše, oko 30 posto, narastao je na krapinskom području, u Bjelovaru 25 posto, a Međimurju i Varaždinu po desetak posto.

Zanimljivo je kako je 1993. godine Koprivničko-križevačka županija bila druga na sjeveru po broju televizijskih pretplatnika (odmah iza Varaždina), a danas je na začelju.


Tagovi: STATISTIKA TELEVIZOR TV PRETPLATA

NEDAVNO OBJAVLJENO