ZASTARA NASTUPA 22. KOLOVOZA

Tužitelji se žalili na oslobađajuću presudu šefu SDP-a Mladenu Kešeru

Objavljeno, 08. srpnja 2020. Vijesti
# Foto: MLADEN KEŠER / Kešer okinuo selfie na sudskom ročištu 1. lipnja
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnički tužitelji žalili se na presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su šef županijskog SDP-a Mladen Kešer i Marijan Kepa oslobođeni u aferi putni nalozi.

Njega kao načelnika Kalnika kod Križevaca i tadašnjeg čelnika općinske Turističke zajednice Marijana Kepu teretilo se da su 2003. i 2004. ispisivali lažne putne naloge za putovanja koja nisu obavljena.

U optužnici se navodilo kako je time bila počinjena šteta od 17.200 kuna. Inače, to je već sedma nepravomoćna presuda. Prvih šest je ukidao Županijski sud i vraćao na početak.

Plaćali manifestacije

Sedmu presudu je donijela sutkinja Općinskog suda u Koprivnici Vesna Piškorec Kuzmić koja je ranije dvaput osuđivala i dvaput oslobađala Kešera i Kepu. Prve dvije presude pak donesene su na bivšem sudu u Križevcima.

Apsolutna zastara cijelog slučaja nastupa 22. kolovoza ove godine, pa nije jasno što će se događati nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici.

Tužitelji u žalbi navode kako je tijekom dokaznog postupka nesporno utvrđeno kako je dvojac ispisivao lažne putne naloge, što potvrđuje i “pravno stajalište izloženo u posljednjoj drugostupanjskoj odluci”.

Tužitelji se pritom pozivaju na Kepinu obranu tijekom ročišta u rujnu 2015. u kojoj je priznao da dio putovanja nije obavio, ali to je bio jedini način da se plate pojedine turističke manifestacije na Kalniku.

To je, kažu, ponovio i na suđenju 2014. rekavši kako su “putni nalozi bili jedini način na koji su dolazili do novca te jasno navodi kako u Split nije putovao i da su se putem tih naloga plaćale osobe koje su obavljale poslove vezane uz kulturne manifestacije”.

Zainteresirane svjedokinje

Svjedokinja Jasmina Žibrin pak u svom iskazu u listopadu 2005. “jasno navodi da nikakve putne naloge nije potpisivala, a niti je izvršila putovanja koja su na tim putnim nalozima navedena”, ističu tužitelji.

Podsjećaju i kako je Kešer u svojoj obrani u rujnu 2005. rekao da on nije putovao u Dubrovnik.

Oslobađajuću presudu koja je donesena 1. lipnja “sud temelji na iskazu Ivana Biškupa te zainteresiranih svjedokinja Katice Kešer i Martine Vidmanić, a da pritom obrane optuženika u postupku tijekom 2005., kao i iskaz Jasmine Žibrin, olako ocjenjuje”, zaključuje ODO u žalbi.

Nije poznato kad će o žalbi odlučivati vijeće Županijskog suda u Varaždinu. No, predmet će 22. kolovoza otići u zastaru, pa je teško očekivati da će dotad biti donesena bilo kakva pravomoćna presuda.


Tagovi: MARIJAN KEPA MLADEN KEšER PRESUDA PUTNI NALOZI žALBA

NEDAVNO OBJAVLJENO