BIZARNI SUDSKI POSTUPAK

Tužio općinu zbog duga za djecu. Općina mu sve isplatila, ali ne odustaje od tužbe

Objavljeno, 19. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: DANIA.HR / Roda na tornju Centralne plinske stanice Molve
AUTOR
Redakcijski tekst

Bizarni sudski postupak zbog isplate pomoći za novorođenu djecu okončan je ovih dana nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici.

Mario, otac dvoje malodobne djece, tužio je Općinu Molve kod Đurđevca jer mu je ostala dužna 8000 kuna od ukupno predviđenih 40.000 kuna jednokratne pomoći za rođenje djece.

Nakon što su općinske vlasti prije nekoliko godina donijele odluku o isplati 20.000 kuna za svako novorođenče, Općina je zapala u financijske teškoće zbog drastičnog pada prihoda od rente za crpljenje plina na njihovu području.

Zato su prestali plaćati dio ugovorenih svota, pa su uslijedile serije tužbi roditelja. Općina je izgubila sve sudske postupke, pa tako i ovaj.

No, ovaj je ipak interesantan zbog jedne druge stvari. Poučeni ranijim presudama, općinske vlasti u ovom su slučaju shvatile da se nema smisla suditi pa su Mariju u međuvremenu ipak isplatili 8000 kuna duga, koji je bio dospio na naplatu zadnjeg dana prosinca.

Mario je obavijestio sutkinju kako mu je Općina u travnju ove godine isplatila dug, pa je za taj iznos povukao tužbu. No, nije želio odustati od kamata, pa je postupak nastavljen.

Ovaj put u izmijenjenoj tužbi traži kamate od 1. siječnja ove godine na iznos duga od 8000 kuna. Ako presuda ove godine postane pravomoćna, dobit će nekoliko stotina kuna.

Da je doista riječ o apsurdnoj situaciji, potvrđuju dosadašnji troškovi sudskog postupka. Mario kaže da je na odvjetnike i ostalo potrošio 3400 kuna, a otprilike iste troškove ima i Općina Molve.

Bude li žalbenog postupka, ukupni troškovi mogli bi na koncu iznositi i 10.000 kuna. I to sve zbog par stotina kuna kamata.


Tagovi: DJECA MOLVE TUZBA

NEDAVNO OBJAVLJENO