ZBOG JEDNOSTRANOG RASKIDA UGOVORA

Čačić, Koren i Jakšić pobijedili državu: morat će im platiti milijune za škole

Objavljeno, 16. travnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Koprivnička gimnazija građena po modelu javno-privatnog partnerstva
AUTOR
Redakcijski tekst

Trgovački sud u Varaždinu presudio je kako Ministarstvo obrazovanja Varaždinskoj županiji mora isplatiti više od 14 milijuna kuna duga za škole izgrađene prema modelu javno-privatnog partnerstva u doba tadašnjeg župana, a danas potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Današnji župan Radimir Čačić cijelo je vrijeme upozoravao da se taj problem mora riješiti, ali na koncu je bio prisiljen podnijeti tužbu protiv mjerodavnog ministarstva. Dosuđeni iznos od 14 milijuna kuna odnosi se na razdoblje od prosinca 2015. do prosinca 2016. godine, ali postoje tužbe i za kasnije razdoblje.

Slično je lani na Trgovačkom sudu prošla i tužba Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije koji su se za sufinanciranje zgrade koprivničke gimnazije također morali izboriti na sudu. Prema toj nepravomoćnoj presudi, država Županiji mora isplatiti 1,5 milijuna kuna, a Gradu oko pola milijuna kuna duga za razdoblje od prosinca 2015. do ožujka 2016. godine. Županija i Grad podnijeli su još jednu tužbu kojom traže ukupno šest milijuna kuna za razdoblje od travnja 2016. do lipnja 2017. godine.

Država se bila obvezala sufinancirati 55 posto troška u JPP-u gimnazije, ali bivša Vlada Tihomira Oreškovića jednostrano je krajem 2015. godine raskinula ugovore i prestala plaćati ugovorene rate. Grad i Županija pokušali su mirnim putem postići rješenje, ali država se oglušila pa je sve završilo na sudu. No, od ove godine Ministarstvo obrazovanja uredno podmiruje svoje obveze prema gimnaziji jer je novac u državnom proračunu osiguran. Sporan je samo dug iz prijašnjih godina.

Sporazum o javno-privatnom partnerstvu na području Varaždinske županije odnosi se pak na 27 škola, a država se obvezala na rok od 25 godina plaćati 55 posto mjesečne najamnine, dok bi 45 posto pokrivala Županija. Ukupno je riječ o gotovo pola milijarde kuna. I taj je ugovor jednostrano raskinut tijekom 2016. godine.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO