TURISTIČKE BROJKE NA SJEVERU

Turisti najviše hrle u Zagorje i Međimurje, a najmanje u Podravinu

Objavljeno, 30. lipnja 2019. Zabavno
# Foto: Robert Mihaljević (plaža na jezeru Šoderica kod Koprivnice)
AUTOR
Robert Mihaljević

Krapinsko-zagorska županija najjača je turistička regija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, pokazali su novi podaci Državnog zavoda za statistiku o broju noćenja i dolascima turista tijekom prošle godine.

Ta je županija lani imala oko 161.000 turista: oko 84.000 domaćih i 77.000 stranih. Najjača turistička odredišta, razumije se, počivaju na termalnim izvorima u Stubičkim Toplicama i Tuhelju. Na trećem je mjestu vjerski turizam u Mariji Bistrici.

Druga regija po dolasku turista bila je Međimurska županija, ali također zahvaljujući toplicama i bazenima u Svetom Martinu na Muri. U cijeloj županiji lani je bilo 76.400 turista, a čak 70 posto tog broja otpada na posjete Sv. Martinu. Otprilike isti je broj domaćih i stranih turista.

Na trećem je mjestu na sjeveru Varaždinska županija s ukupno 71.000 dolazaka: 34.000 domaćih i 37.000 stranaca. Gotovo polovica tog broja otpada na Varaždin, a najviše dolazaka ostvaruje se za vrijeme Špancirfesta. I grad Ludbreg s oko 4100 turista može biti zadovoljan turističkim razvojem u odnosu na svoju veličinu i ponudu.

Četvrta je Bjelovarsko-bilogorska županija s oko 25.000 turističkih dolazaka tijekom prošle godine. No, više od polovice svih turista otpada na Daruvarske toplice, a grad Bjelovar jedva da je imao nešto više turista od Ludbrega.

Na turističkom začelju na sjeveru smjestila se Koprivničko-križevačka županija koja nema ni toplice i lječilišta, ni kapacitete, a ni manifestacije koje bi privukle turiste na višednevne aranžmane.

Ta je županija lani privukla oko 19.500 turista – 11.000 domaćih i oko 8500 stranih. Više od polovice stiglo je u Koprivnicu, a ostatak se raspršio negdje između Križevaca i Đurđevca.


Tagovi: SJEVER TURISTI

NEDAVNO OBJAVLJENO