PROCJENE EPIDEMIOLOGA

Trump kaže da bi 100.000 mrtvih bilo ok. A što kažu u Hrvatskoj?

Objavljeno, 30. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Prizori iz kineskog Wuhana u početku epidemije
AUTOR
Redakcijski tekst

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako bi 100.000 mrtvih u toj zemlji na kraju bio “dobro obavljen posao”.

Trump je otkrio kako je njegova administracija snizila ranije procjene potencijalnog broja umrlih od koronavirusa. Prijašnje projekcije govorile su o čak 2,2 milijuna umrlih.

“Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na 100.000, to je užasan broj, možda čak i na manje… Pa da imamo između 100 i 200 tisuća, onda smo napravili odličan posao”, prenosi agencija dpa Trumpove riječi, kako piše portal 24sata.

Što kažu vodeći hrvatski epidemiolozi i članovi nacionalnog kriznog stožera? Prema svim dostupnim informacijama, oni očekuju oko 3000 oboljelih i stotinjak smrtnih slučajeva.

Prema projekcijama domaćih epidemiologa, na oko 3000 slučajeva bilo bi više od 500 teže oboljelih, od čega nešto više od stotinu jako teško s lošijim prognozama.

No, procjene se odnose na kontroliranu situaciju u kojoj bi se izbjegao talijanski ili španjolski scenarij. Vodeći hrvatski stručnjaci optimistični su, ali upozoravaju kako će to ovisiti o odgovornom ponašanju građana.

Dakle, poštovati mjere samoizolacije i izbjegavati socijalne kontake. To je formula za pozitivan scenarij u kojem će, na žalost, neki ljudi i umrijeti.


Tagovi: EPIDEMIOLOZI HRVATSKA MRTVI PROCJENA SAD TRUMP

NEDAVNO OBJAVLJENO