UKINUTA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Trojica mladića silovala djevojku prije 20 godina. Suđenje opet na početku

Objavljeno, 01. prosinca 2020. Naše priče
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Trojica mladića bila su oslobođena za silovanje malodobne djevojke nakon dugog i mučnog sudskog procesa koji je bio tajan i zatvoren za javnost.

Tijekom glavne rasprave na Općinskom sudu zapravo je dokazano kako su mladići imali spolni odnos s djevojkom protivno njezinoj volji, ali na koncu su oslobođeni jer su ih tužitelji teretili za pogrešno kazneno djelo!

Skandaloznu presudu ovih je dana ukinuo Županijski sud u Varaždinu te je naložio novo suđenje. Zaključeno je kako je čakovečki Općinski sud “pogrešno utvrdio činjenice, pogrešno zaključio da oštećenica nije imala svojstvo nemoćne osobe i pogrešno oslobodio okrivljenike“.

Općinski sud u Čakovcu dužan je, prema odluci višeg suda, “ponovno provesti glavnu raspravu pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, na kojoj će otkloniti utvrđene nedostatke, ponoviti ranije izvedene dokaze i provesti druge dokaze te donijeti novu, na zakonu utemeljenu presudu”.

No, nepravda prema žrtvi, tada malodobnoj djevojci, time neće biti ništa manja jer se sve dogodilo prije čak 20 godina! Točnije, u listopadu 2000. u obiteljskoj kući u Čakovcu. 

GRUPNI SEKS U SOBI

Tri mladića i djevojka otišli su oko 13 sati u roditeljsku kuću jednog od njih nakon što su se zabavljali i pili u obližnjem kafiću. Jedan mladić tada je bio star 20, a dvojica po 17 godina, koliko je imala i žrtva.

Djevojka je pristala otići s njima, ali na kraju se opirala namjeri trojca da imaju grupni seks u sobi. No, bila je nemoćna, pa su oni to učinili premda im je jasno dala do znanja da ne želi, zaključio je Općinski sud.

Njen otpor je bio upravo takav, ozbiljan, jer su optuženici na temelju tog otpora nedvosmisleno mogli shvatiti da žrtva s njima ne želi imati spolni odnos

S obzirom da je djevojka kao mala preboljela cerebralnu paralizu pa je imala teškoća s hodom, tužitelji su mladiće optužili za prisilan višestruki spolni odnos s nemoćnom osobom koja nije sposobna za otpor.

No, tijekom sudskog postupka, što su potvrdili i sudsko-medicinski vještaci, ustanovljeno je kako se “žrtva verbalno i fizički odupirala spolnim odnosima koje su optuženici izvršili nad njom i da im je moralo biti jasno da ih ona ne želi, da im se protivi”.

“Nema sumnje da se žrtva opirala spolnim odnosima, i to ne samo plačem i verbalnim protivljenjem postupcima svih optuženika, već i fizički, odguravanjem trećeoptuženog od sebe, zatvaranjem usta i okretanjem glave lijevo-desno, te odupiranjem u ormar u cilju odguravanja drugooptuženika.

OTPOR JE BIO OZBILJAN

Njen otpor je bio upravo takav, ozbiljan, jer su optuženici na temelju tog otpora nedvosmisleno mogli shvatiti da žrtva s njima ne želi imati spolni odnos, odnosno da se protivi obljubi.

Budući da žrtva, slijedom izloženog, kritične zgode nije imala svojstvo nemoćne osobe, to je u konkretnom slučaju izostao osnovni element kaznenog djela koje je optuženicima stavljeno na teret, pa su stoga oslobođeni od optužbe.

Nije, naime, dokazano da ona zbog svog fizičkog stanja, djelomične klijenuti donjih udova zbog preboljele cerebralne paralize, akutne reakcije na stres te slabosti i alkoholiziranosti, nije bila sposobna za pružanje otpora uopće, pa tako i fizičkog, spolnim odnosima”, navodi se u nepravomoćnoj pesudi.

Djevojka se vratila u kafić i prijateljici rekla da je spavala s trojicom mladića. Nakon tjedan dana otkrila je kako su je zapravo silovali

Djevojka je u svojem iskazu otkrila kako se trećeoptuženom mladiću, s kojim je najprije sama završila u sobi, nije opirala te su se mazili, ali suprotstavila se kad su i druga dvojica ušla u sobu.

No, ništa nije pomoglo. Dok je jedan mladić stavio spolni organ u njezin, dvojica su joj pokušala svoje ugurati u usta, ali nije im uspjelo jer ih je zatvorila te okretala glavu lijevo-desno. Kaže kako je cijelo vrijeme plakala.

SVI SU ODRASLI LJUDI

Potom su druga dvojica imala spolni odnos s njom, unatoč njezinu protivljenju. Kad se na koncu digla i pokušala obući, jedan mladić joj je prišao s leđa te stojećki opet stavio spolni organ u njezin. Odupirala se o ormar i pokušala ga odgurnuti od sebe, ali bezuspješno.

Odmah nakon toga djevojka se vratila u kafić i prijateljici rekla da je spavala sa svom trojicom mladića. Nakon tjedan dana otkrila je kako su je zapravo silovali te je sve ispričala liječnicima koji su o svemu obavijestili njezine roditelje.

Danas su svi odrasli ljudi. Dvojica muškaraca i žrtva imaju 37, a jedan 40 godina. Djevojka se u međuvremenu udala. Jedan od mladića radi kao kuhar i nije oženjen. Drugi je grafičar, oženjeni otac, a treći je u Njemačkoj i ima dijete.

Čeka ih još jedan mučni sudski postupak i suočavanje s dramom koju je nesretna djevojka prolazila prije 20 godina. Kakva god presuda na kraju bila, ona se nikako ne može nazvati pravdom.


Tagovi: čAKOVEC DJEVOJKA SILOVANJE TRI MLADIćA

NEDAVNO OBJAVLJENO