TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA

Troje djece s majkom nakon očeve smrti žive u bijedi. Baka i djed ne žele ih uzdržavati

Objavljeno, 19. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Tužna životna priča iz okolice Virovitice završila je ovih dana i na sudu, i to zbog neplaćanja alimentacije za troje sirote malodobne djece. No, priča o alimentaciji nije tipična hrvatska, već nesvakidašnja.

Otac troje malodobne djece rastao se od supruge s kojom je dogovorio plaćanje alimentacije za svoje mališane koji su ostali živjeti s majkom. Iznenada je umro pa su djeca i majka ostala u gotovo bezizlaznoj situaciji. Majka je zbog toga nedavno odlučila tužiti baku i djeda, roditelje pokojnog supruga, pozivaju se na zakonsku odredbu koja kaže da bi uzdržavanje u tom slučaju morali plaćati oni.

Baka i djed žive u Njemačkoj i ne mare za unuke. Dokaz tome je i činjenica iznijeta na sudu – prodavali su nekretnine i strojeve u okolici Virovitice, ali unucima nikad nisu dali ni lipe.

Klinci idu u osnovu školu: najmlađoj je deset, a najstarijem 12 godina. Obitelj prima socijalnu pomoć i dječji doplatak, ukupno oko 4400 kuna. Žive kao podstanari, a majka je nezaposlena. Tužbom je tražila da baka i djed mjesečno za svako unuče plaćaju po 900 kuna alimentacije.

No, Općinski sud tu je tužbu odbio. Ustanovljeno je kako su baka i djed teško bolesni i lošeg imovinskog stanja. Djedova mirovina iznosi 745 eura, a bakina 104 eura, te još primaju socijalnu pomoć od 530 eura. Djed je prebolio tri moždana udara i ovisan je o tuđoj pomoći, a baka je kronični srčani i bubrežni bolesnik.

Sud, doduše, priznaje kako je očito da djed i baka ne mare za unučad, ali zbog teških socijalnih prilika nisu u stanju plaćati im uzdržavanje. Imaju, doduše, veliku kuću kod Virovitice i nije nemoguće da Centar za socijalnu skrb jednom pokrene pitanje te imovine.

Dotad, troje male djece i majka odrastat će i živjeti u neimaštini.


Tagovi: ALIMENTACIJA BAKA DJED NJEMACKA

NEDAVNO OBJAVLJENO