NEKIMA PRIJETI I ZATVOR

Trojcu koji je prekršio samoizolaciju stiže 8000 kuna kazne

Objavljeno, 15. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: GRAD ZAGREB / ILUSTRACIJA / Dezinfekcija tramvaja u Zagrebu
AUTOR
Redakcijski tekst

Tri osobe s područja Koprivničko-križevačke županije koje su zatečene u kršenju samoizolacije zbog sumnje na koronavirus dobit će 8000 kuna kazne.

Policajci su ih u subotu zatekli u javnom prostoru i prijavili Državnom inspektoratu.

“Pozivamo sve osobe koje su dobile rješenje ili su od strane epidemiologa stavljene pod zdravstveni nadzor, da ozbiljno shvate i poštuju ove mjere prevencije.

Trenutno su na području županije pod mjerom nadzora i kućne izolacije 223 osobe, a 35 ih je izašlo iz kućne samoizolacije jer nisu razvili nikakve simptome”, priopćili su iz županijskog Stožera.

Dosad je u Hrvatskoj 17 osoba prijavljeno inspekciji zbog kršenja mjera samoizolacije. U protekla 24 sata policija je kontrolirala 57 građana, a za 17 je utvrđeno da se ne pridržavaju rješenja.

Onima koji time ozbiljno ugrožavaju zdravlje drugih čak prijeti i zatvor. Prema Kaznenom zakonu, naime, u odredbi koja se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti predviđena je kazna zatvora od tri godine.

To vrijedi za osobe koje drugoga zaraze opasnom bolešću, primjerice koronavirusom. Ako svjesno i uporno krše mjere karantene ili samoizolacije, čak i ako nikoga ne zaraze, prijete im dvije godine zatvora.


Tagovi: KAZNA SAMOIZOLACIJA VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO