ANALIZA NASTUPA

Tri zamke u koje je upala Mostova nova zvijezda Nino Raspudić

Objavljeno, 26. svibnja 2020. Komentari
# Foto: N1 screenshot / Nino Raspudić
AUTOR
Tomislav Stipić
kolumnist i politički analitičar portala

Nino Raspudić nesumnjivo je osvježenje na političkoj sceni. Dosad je politiku komentirao, a sada će sam biti predmetom komentiranja. I dalje smatram da je Jandrokovićev ispad ispod razine, i dalje smatram da konzervativne vrijednosti ne moraju nužno odražavati crkvene disciplinske i dogmatske varijable i da na tome ne treba loviti biračke glasove, jer ako su HDZ-ovci toliki vjernici, onda bi pripazili poglavito na 7. Božju zapovijed.

Dapače, radije bih volio da se takozvani konzervativci zauzmu protiv parapolitičkog djelovanja Crkve kao i ukidanje njezinog financiranja iz državnog proračuna.

Nino Raspudić je intelektualno superioran mnogima na sceni. Verbalno također. Međutim, kod Aleksandra Stankovića je upao u nekoliko zamki. Prva je ona o “neoliberalnom kapitalizmu”. Takva ideologija ili društveno-ekonomsko uređenje (a prije mene to su napisali pametniji od mene) ne postoji.

Raspudić je očito potpao pod utjecaj ljevice koja uporno siluje javnost tim terminom kojega ni sama ne može objasniti. Raspudić je dijametralno suprotan stavovima ljevice pa je čudo što prihvaća njezine argumente i kategorozaciju i karakterizaciju kapitalizma.

Pisao za Feral

Druga zamka vezana je uz Feral. Prilično nemušto Raspudić je odgovarao na pitanja o pisanju za Feral pa smo od kategoričkog “ne, nisam pisao za Feral” došli do toga da su u Feralu objavljena njegova dva teksta. Pa što? Zašto se to ne bi jasno reklo? I što je značilo ono neuvjerljivo “ne sjećam se jesam li dobio honorar”?

Taj honorar je nevoljko primio pa ga je htio čim prije zaboraviti ili bi priznanjem da je napisao dva teksta za Feral izgubio čistoću koju je izgradio konzervativnim tonom svog pisanja? Ja baš mislim da ne bi jer bi tako pokazao otvorenost kao što ju je pokazao i Vlado Gotovac, čovjek čiji je citat u emisiji nekoliko puta spomenuo: “Moja mala Hrvatska, tako rijetko radosna”, čovjek koji je u Feralu napisao nekoliko svojih najblistavijih tekstova.

Raspudićev salto mortale po pitanju Ferala razotkriva namjeru da će i po cijenu istine, u budućnosti pokušati očuvati svoj konzervativni habitus

I treća zamka tiče se Raspudićeve supruge. Negdje u prvom dijelu emisije Raspudić je negodovao na Stankovićevo pitanje o supruzi, inzistirajući na tituli “profesorica” jer “ne treba miješati privatni život s politikom”.

Međutim, Raspudić se pred kraj emisije predomislio govoreći o namjernom medijskom propagiranju trudne Marije Selak koju zli mediji predstavljaju kao zaokruženu, okruglu u 8. mjesecu trudnoće.

Uza svu intelektualnu širinu i dubinu, Raspudić je zaplivao u plićaku vlastite nekoherentnosti. Jer nazivajući slobodnu ekonomiju “neoliberalnim kapitalizmom”, svrstao se uz bok ljevice protiv čijih načela ide u političku borbu kao ovovjeki Nikola Šubić Zrinski s geslom “Hrvatska se budi”. Nitko ne očekuje da sveučilišni profesor talijanskog jezika i književnosti poznaje ekonomiju, ali birati termine ljevice hineći konzervativizam, ne čini se baš uvjerljivo.

Raspudićev salto mortale po pitanju Ferala razotkriva namjeru da će i pod cijenu istine, u budućnosti pokušati očuvati svoj konzervativni habitus. Što nas dovodi do zaključka da je ipak bitnija forma od sadržaja, koliko god sadržajno Raspudić ima što za reći.

Okrugla žena

Na koncu, njegovo sebeljubno oplakivanje oko fotografija kojima ga nastoje prikazati kao idiota, podsjetilo me na ne tako zaboravljenog premijera Sanadera koji je jednom prilikom zabranio novinarima da ga snimaju dok primjerice jede ili se smije. Što bismo mogli očekivati sutra kada bi Raspudić došao na poziciju premijera? Retuširanje fotografija, photoshop a ‘la Marko Grubnić ili nacionalizaciju nepoćudnih fotografija?

Ono što je zapravo najviše odredilo Raspudićev “urbi et orbi” ulaska u politiku jest poimanje trudne žene okruglom i kao nešto što mediji koriste ne bi li ženu prikazali u lošem svjetlu. Mnoge žene same su sebi najljepše dok su trudne, zrcale onu unutarnju ljepotu iz koje nastaje novi život, njihovo čedo i njihovo sve.

Konzervativni pogled na svijet promatra ženu kao majku, kao osobu koja novi život nosi na svijet, sa svim njezinim nesavršenostima, pa i “okruglom” konstitucijom.

Da je Vlado Gotovac, čiji je citat Raspudić nekoliko puta ponovio, mogao pogledati njegovo izlaganje, vjerojatno bi citirao samog sebe: “Onaj tko prihvati teški teret, a ne može ga nositi, nema prava za to optuživati druge.”


Tagovi: KOMENTAR MOST NINO RASPUDIć TOMISLAV STIPIć

NEDAVNO OBJAVLJENO