DEMOGRAFSKA KATASTROFA

Tri škole u županiji nisu upisale nijednog prvašića, neke su pred gašenjem

Objavljeno, 29. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: KOPRIVNICA.HR (područna škola Bakovčice)
AUTOR
Robert Mihaljević

Tri škole s područja Koprivničko-križevačke županije u novoj školskoj godini nisu upisale niti jednog prvašića. Riječ je o koprivničkoj područnoj školi Bakovčice, križevačkoj područnoj školi Dubovec i područnoj školi Otočka u općini Gola.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, čak 12 škola zbog toga će u Hrvatskoj zatvoriti svoja vrata. Lani ih je bilo osam. Dok prošle godine 118 škola nije upisalo nijednog prvašića, ove godine ih je čak 137, odnosno 16 posto više.

Najviše škola bez prvašića, po 12, na jesen će biti u Vukovarsko-srijemskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U područnoj školi u koprivničkom prigradskom naselju Bakovčice trenutačno je samo šestero učenika, pa je opstojnost škole pod velikim upitnikom. Učitelj u toj školi je Radovan Knežević, bivši SDP-ov kadar kojem u zadnje vrijeme baš ne cvjetaju ruže.

U školi dvoje učenika

Prvo je izgubio višegodišnju poziciju predsjednika mjesnog odbora jer je njegova vijećnica nakon izbora prešla u SDP-ov tabor. Sad bi mogao ostati i bez posla jer niti jedan roditelj svojeg prvašića nije želio upisati u njegovu područnu školu.

Situacija je još gora u križevačkoj područnoj školi Dubovec. Tamo na jesen nema prvašića, a ukupno je u toj školi trenutačno tek – dvoje učenika. Teško da će škola preživjeti iduću godinu.

U Otočkoj, naselju u podravskoj općini Gola na hrvatsko-mađarskoj granici, ima ukupno desetero učenika, ali niti jednog prvašića.

Demografska katastrofa se nastavlja i ne nazire joj se kraj. Sela umiru, a političke elite ne čine baš ništa da se taj pogubni trend zaustavi.


Tagovi: BAKOVčICE PRVAšIćI SKOLE

NEDAVNO OBJAVLJENO