DESECI OSOBA BILI U KONTAKTU

Tri osobe oboljele od opake zarazne bolesti i odmah prebačene u nacionalnu bolnicu

Objavljeno, 12. lipnja 2019. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Tri su osobe na koprivničkom području zaražene tuberkulozom i odmah su smještene u referentnu plućnu bolnicu u Klenovniku, gdje su podvrgnuti terapiji i nadzoru.

Kako neslužbeno doznajemo, slučajevi tuberkuloze otkriveni su ovih dana i u jednoj koprivničkoj tvrtki, pa je među radnicima nastala prava panika nakon što su djelatnici epidemiološkog zavoda krenuli su uzimanjem uzoraka i provjere svih koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

-Mogu vam potvrditi da su tri osobe zaražene tuberkulozom i da su trenutačno na liječenju u Klenovniku, ali o detaljima ne mogu govoriti – izjavila je danas dr. Maja Blažeković, epidemiologinja koprivničkoga Zavoda za javno zdravstvo.

Kako doznajemo, službe su obradile nekoliko desetaka osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim koji se prvi javio liječniku i zbog komplikacija završio na plućnom odjelu Opće bolnice u Koprivnici. Otkrivena su potom dva nova slučaja i svi su hitno prebačeni za Klenovnik.

Glavni simptomi tuberkuloze su dugotrajan kašalj koji traje tjednima. Može doći do iskašljavanja krvi, temperature i pojačanog znojenja, a obično se kao simptomi javljaju umor i bol u prsima.

Od tuberkuloze uglavnom obolijevaju ljudi narušenog zdravlja i slabog imuniteta, kronični bolesnici kojima je primarna bolest oslabila obrambene mehanizme u tijelu. Bolest se širi kašljanjem, kihanjem, pa i govorom te jedan pacijent može zaraziti i desetak drugih osoba.

Bolest se liječi antibioticima, a liječenje je dugotrajno i uglavnom s dobrim prognozama u trajan oporavak. Dugo se mislilo da je bolest iskorijenjena ili prilično suzbijena, ali opet se javlja više slučajeva oboljelih. Jedan od razloga je i taj što su bakterije koje uzrokuju tuberkulozu sve otpornije na ciljane antibiotike.

Prema podacima koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo, zadnjih godina na području Koprivničko-križevačke županije godišnje se bilježi osam do devet oboljelih od tuberkuloze. U zadnjih desetak godina pak od te opake zarazne bolesti umrlo je ukupno devetero zaraženih, uglavnom starijih i kronično bolesnih.


Tagovi: BOLEST KLENOVNIK TUBERKULOZA ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO