PRIJAVA TRŽIŠNE INSPEKCIJE

Trgovina kupcu nije dala novi frižider umjesto oštećenog. Sud ih oslobodio

Objavljeno, 20. lipnja 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati trgovački lanac kupcu hladnjaka nije želio isporučiti novi uređaj nakon što se kupac požalio da je hladnjak oštećen, pa je sve završilo na sudu.

Prekršajni postupak protiv centra Harvey Norman pokrenula je tržišna inspekcija, i to zbog sumnje da potrošaču nije zamijenio oštećeni hladnjak Liebherr Avocado koji mu je isporučen 2. prosinca 2016. godine. On je to tražio u pisanom prigovoru od 3. siječnja 2017. godine. Trgovac, naime, tvrdi kako je za mehaničko oštećenje kriv kupac, a ne oni.

“Teško je povjerovati da bi kupac jednostavno ostavio u svom stanu netaknut proizvod puna četiri tjedna. Kao jedina logična stvarna verzija događaja nameće se ona u kojoj je kupac između 2. i 29. prosinca otpakirao proizvod te je njime očito manipulirao, pri čemu je došlo do pada ili udara u neki objekt”, tvrde u trgovačkoj tvrtki, a kao dokaz pokazali su i videosnimku utovara frižidera u kamion.

No, tržišna inspekcija svejedno je Harvey Normanu naložila da “potrošaču izvrši povrat iznosa od 4.650,35 kn, s time da žalba protiv rješenja ne odgađa izvršenje”. Oni su to nakon toga i učinili, a inspektorat je pokrenuo i prekršajni postupak protiv njih.

Kupac iz Zagreba na ročištu je objasnio kako je “isporuka bila u stanu koji se renovirao i još nije bio u funkciji pa je on dostavnu službu zamolio da odlože frižider gdje je najmanje smetao tog trenutka u stanu”. Žurio je s kupnjom jer je trgovina tih dana imala popust od 30 posto.

ČETIRI PUTA OSUĐIVANI

“Nakon nekih 15 dana došao sam u stan i pokušao raspakirati hladnjak i staviti ga u pogon, ali kad sam skinuo kartonsku ambalažu primijetio sam oštećenje na frižideru u gornjem dijelu na vanjskoj bočnoj lijevoj strani. Već drugi dan obratio sam se trgovcu, ali oni su mi rekli da sam to sam napravio.

Konzultirao sam se s Udrugom potrošača pa sam po njihovim uputama uputio pisani prigovor trgovcu u
kojem sam zahtijevao da mi zamijene frižider ili izvrše povrat novca, ali dobio sam opet negativan odgovor. Nakon toga obratio sam se tržišnoj inspekciji”, ispričao je kupac.

“Uvidom u prekršajnu evidenciju sud je utvrdio da je prvookrivljena (tvrtka) četiri puta pravomoćno oglašavana krivom radi istovrsnog prekršaja iz Zakona o zaštiti potrošača presudama ovog suda”, navodi se u rješenju prekršajnog odjela zagrebačkog suda.

Isti je sud u prvom postupku oslobodio tvrtku i direktoricu odgovornosti za taj prekršaj, ali Visoki prekršajni sud sve je ukinuo i naložio novih postupak. Ovih je dana prekršajni sud u Zagrebu opet odbio optužbu protiv Harvey Normana, a glavni razlog je – zastara. Naime, prošlo je više od četiri godine od navodnog prekršaja.


Tagovi: FRIžIDER OšTEćEN POVRAT PRESUDA SUD TRGOVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO