Trgovci najavljuju otpuštanja zbog neradnih nedjelja, zna se i tko prvi ‘leti’

Objavljeno, 29. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: TWITTER / Plakat u Intersparu kojim se umirovljenike vabi na posao
AUTOR
Redakcijski tekst

Sve više umirovljenika vraća se na posao zbog niskih mirovina i visokih troškova života.

Tako je u svibnju polovinu radnog vremena radilo oko 29.000 umirovljenika što je čak 20 posto više nego u istom mjesecu lani, otkriva Hrvatski zavoda za mirovinsko osiguranje.

Najviše umirovljenika angažirali su trgovci, njih oko 4500, što je 17 posto svih umirovljenika koji rade, piše Novi list. No, trgovci najavljuju i velika otpuštanja nakon zabrane rada nedjeljom, odnosno mogućnosti da rade samo 16 nedjelja u godini.

Očekivano, procjenjuje se kako će zbog neradnih nedjelja otpuštanja najviše pogoditi umirovljenike koji su angažirani u velikim trgovačkim lancima.

Nakon trgovine, umirovljenici najviše rade u prerađivačkoj industriji i djelatnost smještaja i pripreme i usluživanja hrane – u svakoj djelatnosti po 3000 umirovljenika na pola radnog vremena.

Najviše umirovljenika radi u Zagrebu, njih oko 7800. U jadranskoj Hrvatskoj, koja obuhvaća sedam županija s izlazom na more, radi gotovo 10.500 umirovljenika, to je oko 40 posto svih umirovljenika koji su zaposleni.

Istodobno, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija imaju i najveće stope registrirane nezaposlenosti, odmah iza slavonskih županija, zaključuje Novi list.


Tagovi: OTKAZI POSAO TRGOVCI UMIROVLJENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO