Trgovačkom lancu masna kazna zbog nepoštenog odnosa prema Gavriloviću

Objavljeno, 01. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Visoki upravni sud RH odbio je žalbu Narodnog trgovačkog lanca te potvrdio presudu Upravnog suda u Zagrebu kojom je odbijen tužbeni zahtjev NTL-a za poništenje rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u slučaju nepoštenih trgovačkih praksi.

Prvostupanjskom presudom Upravnog suda odbijen je tužbeni zahtjev NTL-a za poništenjem rješenja AZTN-a o nametanju nepoštenih trgovačkih praksi prema dobavljaču Gavriloviću. Rješenje o kazni od 350.000 kuna time je postalo pravomoćno.

Riječ je o postupcima  u kojima je AZTN utvrdio da je NTL u ugovorima o kupoprodaji robe, koje je 1. travnja 2018. sklopio sa svojim dobavljačima – Zdenkom i Gavrilovićem – iskoristio svoju značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi. Ukupna izrečena kazna je 800.000 kuna.

U ugovorima s tim tvrtkama NTL nije definirao mjesto isporuke robe, što je teška povreda zakona. Osim toga, u ugovoru sa Zdenkom, kako navode u AZTN-u, definiran je transportni rabat, premda NTL nema pravo teretiti dobavljače za troškove logistike.

Povreda je trajala od travnja do studenoga 2018. godine, “kada je NTL sa Zdenkom sklopio aneks ugovora, kojim je umjesto transportnog rabata ugovorio isključivo količinski rabat koji nije vezan uz mjesto isporuke”.

Spor zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi Gavriloviću okončan je ovih dana pravomoćnom presudom, a presuda u slučaju Zdenke i dalje je nepravomoćna.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO